← Terug

Ongeval op de openbare weg

Letselschade

Bij ongevallen op de openbare weg kunt u de gemeente aansprakelijk stellen in twee verschillende situaties.

De eerste situatie is die waarin er sprake is van een ongeval door een gebrek aan de weg zelf. U kunt denken aan het vallen over een opstekende stoeptegel of een gat in de weg.
De tweede situatie is die waarin u letsel hebt opgelopen door een object of materiaal op de weg. Hierbij kan het gaan om takken, olie, modder, grind maar ook ijs of sneeuw.

Hieronder twee voorbeelden van deze verschillende situaties.


Val door een stoeptegel

Misschien wel het meest voorkomende voorbeeld van een ongeval door een gebrek aan het wegdek is het vallen over losliggende of scheefstaande stoeptegels. De stoeptegel is een onderdeel van de weg. De gemeente moet als eigenaar en beheerder van die weg voorkomen dat die weg een gebrek vertoont.

Neem contact op met een van onze letselschadejuristen of –advocaten om te bespreken of de weg waardoor u letsel hebt opgelopen als gebrekkig kan worden bestempeld.


Gladheid

Een veel voorkomende situatie op het wegdek die letselschade veroorzaakt is gladheid. Gladheid kan worden veroorzaakt door ijs, ijzel of sneeuw maar ook door bijvoorbeeld modder, bladeren of achtergelaten olie.

De gemeente heeft een onderhoudsplicht voor de openbare wegen die onder haar verantwoordelijkheid vallen. Bij een object of materiaal op de weg kunt u de gemeente daarom aansprakelijk stellen als zij het ongeval had kunnen voorkomen door tijdig in te grijpen.

Bij dit ‘ingrijpen’ kan het gaan om het plaatsen van waarschuwingsborden, het afzetten van een straat of gebied maar ook om verwijdering van het materiaal door zout op de weg te strooien of de weg schoon te spuiten.

Leg aan een van onze letselschadejuristen of –advocaten voor of u de gemeente met succes aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade.

U kunt nog meer lezen via deze link.


Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 41 72. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
    Laat onze specialisten u helpen