Je bent op zoek naar een andere baan. Een concurrentiebeding kan je dan enorm belemmeren in het vinden of accepteren van een nieuwe baan. Zit je dan in de tang van het concurrentiebeding? Zeker niet. In deze blog leg ik uit wat de mogelijkheden zijn.
Waar moet een concurrentiebeding aan voldoen?
Een concurrentiebeding is niet zomaar een losse flodder die een werkgever in een arbeidscontract kan zetten om zichzelf te beschermen. Een concurrentiebeding moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, omdat het beding anders ongeldig is.
Concurrentiebeding bij vast contract
Wat zijn de regels in de situatie dat je een vast contract hebt?
- Schriftelijk vastgelegd
- Concreet en specifiek
Een concurrentiebeding moet altijd schriftelijk zijn overeengekomen. Verder moet het voldoende concreet en specifiek zijn. Het mag niet zo ruim of algemeen zijn geformuleerd dat je feitelijk nergens meer aan de slag kunt.
Je kunt naar de rechter stappen om een concurrentiebeding te laten vernietigen. De rechter zal dan een afweging maken tussen het belang van de werkgever om jou aan het beding te houden en jouw belang om bij een concurrent aan de slag te gaan. Dat je in dienst treedt bij een concurrent hoeft immers niet tot concurrentie te leiden. Als een concurrentiebeding te algemeen is opgesteld, kan de rechter je als werknemer gelijk geven.
Maatwerk
Een concurrentiebeding is maatwerk. Veel werkgevers maken gebruik van standaardovereenkomsten en dus van standaard-concurrentiebedingen die voor iedere functie hetzelfde luiden. Van en specifieke belangenafweging is dan geen sprake. De kans dat een dergelijk beding om die reden geen stand houdt bij de rechter is reëel.
Concurrentiebeding bij tijdelijk contract
Wanneer je een tijdelijk contract hebt, gelden nog strengere eisen. In een tijdelijk contract mag geen concurrentiebeding worden opgenomen, tenzij er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen die genoemd en gemotiveerd zijn de arbeidsovereenkomst. Als deze motivatie ontbreekt, is het concurrentiebeding ongeldig.
Toch kan een concurrentiebeding ook ongeldig zijn als er wel een motivatie in de arbeidsovereenkomst staat. Dat blijkt uit een oordeel van de kantonrechter. Op 6 februari 2019 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2019:415) namelijk geoordeeld dat als een werknemer in een specifieke functie werkzaam is, er dus een specifieke motivering moet worden opgenomen. Als de werkgever zich beperkt tot algemeenheden die voor iedere werknemer kunnen gelden, kan het beding ongeldig zijn.
Conclusie?
Als werknemer hoef je dus niet direct bang te zijn voor de term ‘concurrentiebeding’. In de praktijk blijkt dat er soms wel degelijk mogelijkheden zijn om bij een andere werkgever in dezelfde branche aan de slag te gaan. Het is wel van belang eerst goed uit te zoeken hoe het in jouw geval zit.
Heeft u een vraag over dit bericht? Wilt u meer weten over hoe dit op uw situatie van toepassing is? Neem gerust contact met mij op via tel. 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.