Is het voor een werkgever toegestaan om werknemers geen vakantiegeld uit te betalen, omdat de werkgever vanwege de coronacrisis krap bij kas zit? Het korte antwoord daarop luidt: nee. Maar een werkgever en werknemer kunnen wel specifieke afspraken maken waarin zij zich beiden kunnen vinden.
Ook in coronatijd heeft een werknemer recht op vakantiegeld. Dat is wettelijk geregeld. Het gaat om minimaal 8 procent van het loon. In de arbeidsovereenkomst staat wanneer het afgesproken vakantiegeld wordt uitbetaald. Over het algemeen in dat in de maand mei.
Geen vakantiegeld? Dan is loonvordering een optie
Wanneer vakantiegeld niet op tijd wordt uitbetaald, is het opeisbaar. Een werknemer kan dan een loonvorderingsprocedure opstarten. Dat is de juridische stap die kan worden gezet om het vakantiegeld toch uit te laten betalen of te vorderen. Dat geldt ook in de coronacrisis, wanneer een ondernemer mogelijk minder of geen omzet heeft gedraaid.
Steunmaatregelen coronatijd vanwege loonkosten
Vanwege de coronacrisis hebben werkgevers en ondernemers recht op allerlei steunmaatregelen van de overheid. Veel van die maatregelen zijn ingesteld om (een deel van) de loonkosten te kunnen betalen. Aangezien het vakantiegeld een onderdeel is van de loonkosten, gelden de steunmaatregelen ook voor het uitbetalen van het vakantiegeld. En dus zou een werkgever genoeg middelen moeten hebben om het vakantiegeld uit te betalen. Of dat daadwerkelijk zo is, hangt dus af van de vraag hoe een ondernemer of werkgever omgaat met de coronacrisis. Heeft het vet op de botten? Heeft hij een ‘spaarpotje? Heeft hij steun aangevraagd en gekregen? Elke situatie is daarin uniek.
Overleg over vakantiegeld is altijd mogelijk
Stel dat een werkgever echt moeite heeft om vakantiegeld uit te betalen. Dan is het altijd mogelijk om in overleg met de werknemer afspraken te maken. Bijvoorbeeld om af te spreken dat het vakantiegeld later wordt uitbetaald, of dat het verspreid over een aantal maanden wordt uitbetaald. Ons advies is dan wel om deze afspraken heel duidelijk op papier te zetten. Het spreekt voor zich dat wij daar graag bij willen helpen.
Vakantiegeld en faillissement: let op
Een belangrijk punt van aandacht is wanneer er sprake is van een faillissement. Wanneer een bedrijf failliet gaat, neemt het UWV de loonbetaling over. Dat is even simpel uitgelegd, want bij een faillissement zijn er natuurlijk meer aandachtspunten. Waar het hier even om gaat, is dat het UWV het vakantiegeld slechts tot 1 jaar terug compenseert.
Dus als een werknemer akkoord gaat gaat met latere uitbetaling van het vakantiegeld en het bedrijf gaat failliet, staat het vakantiegeld dus langer dan een jaar open. Dat deel wordt niet door het UWV gecompenseerd. In dat geval moet een werknemer voor dat deel van het vakantiegeld een vordering indienen bij de curator van het faillissement. In de praktijk is de kans dan heel klein dat het wordt uitbetaald, omdat er bij een faillissement vaak veel schuldeisers zijn.
Nog een punt van aandacht is de ww-uitkering na een faillissement. De hoogte van de ww wordt bepaald aan de hand van het salaris dat een werkgever had in het jaar voor de werkloosheid. Als daarbij geen vakantiegeld wordt meegerekend, is het dagloon lager. Dat heeft dus invloed.
Leg vast wat je afspreekt
Wanneer een werkgever en werknemer afspreken dat het vakantiegeld later wordt uitbetaald, is het van belang duidelijk op papier vast te leggen dat vakantiegeld nooit langer dan 1 jaar open staat.
Conclusie
De conclusie over het onderwerp ‘mag een werkgever vakantiegeld niet uitbetalen vanwege de coronacrisis’ is dus dat een werkgever het wettelijk moet uit betalen, maar dat er wel afspraken mogelijk zijn voor uitstel of gespreid betalen. Maar dan is het wel van belang dat wordt nagedacht over mogelijke nadelen.
Wilt u meer weten over uw specifieke situatie? Wilt u advies op maat of wilt u juridische hulp bij loonvordering? Neem gerust contact op met onze afdeling arbeidsrecht. Bel met 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.