Ziek of doorgezakt? Wat doe je als werkgever tegen verzuim na Carnaval?

Arbeidsrecht Werknemer
Blog
1 maart 2019

Het is weer Carnaval! En dat betekent feest! Veel werkgevers houden er al rekening mee: een groot aantal ziekmeldingen achteraf. Meestal is de reden een flinke kater.

Hartstikke leuk al die festiviteiten, maar moet u daar als werkgever de dupe van worden? In dit artikel vertel ik wat u tegen kort ziekteverzuim kunt doen.

Wachtdagen invoeren

In de arbeidsovereenkomst kunt u vastleggen dat maximaal de eerste twee ziektedagen geen loon wordt doorbetaald. Een werknemer zal dan eerder een (halve) dag extra vrij nemen om bij te komen, dan zich ziek melden. Tijdens vakantie wordt de werknemer immers wél doorbetaald.

Vakantie-aanvraag toekennen

Als de werknemer vakantie aanvraagt om Carnaval te vieren, kunt u een ziekmelding wellicht voorkomen door de werknemer een paar extra uren vakantie te laten opnemen. De werknemer kan zo in ieder geval zijn roes de volgende dag uitslapen, in plaats van zich om die reden ziek te melden.

Een vakantie-aanvraag weigeren kan overigens alleen als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als afwezigheid tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering leidt. Als u een gewichtige redenen wil aanvoeren, dan moet u dit binnen twee weken nadat de werknemer zijn vakantieaanvraag heeft ingediend schriftelijk kenbaar maken. Doet u dit niet, dan is de vakantie zoals de werknemer wenst vastgesteld.

Spoedcontrole bij de Arbodienst

Als de werknemer zich toch ziek meldt en u heeft het vermoeden dat dit onterecht is, dan kunt u een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. De Arbodienst zal dan nagaan of de werknemer inderdaad arbeidsongeschikt is. Als de werknemer zich vaker na het weekend of na een festiviteit ziek meldt en dit leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering of arbeidsrelatie, kan dit met een goed opgebouwd dossier soms leiden tot een ontslag.


Heeft u een vraag over dit bericht? Wilt u meer weten over hoe dit op uw situatie van toepassing is? Neem gerust contact met mij op via tel. 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›
    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen

    4 mei 2023

    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen


    Lees meer ›
    Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

    1 maart 2023

    Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

    Uitkering ongevallenverzekering voor werkgever, of toch voor werknemer? Recent heeft de rechter een werkgever teruggefloten, […]


    Lees meer ›