Conflict over bomen, takken en wortels | Bomenrecht

Bouw- en vastgoedrecht
Blog
16 september 2021

Weet u hoeveel bomen er in Nederland staan? Ongeveer 160 miljoen! Minister Schouten van LNV wil er de komende jaren nog zo’n 100 miljoen bomen bij laten planten.

Huizen en bomen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Huisje, boompje, beestje, nietwaar? Geruzie over bomen heeft zelfs geleid tot een aparte specialisatie in mijn vakgebied: bomenrecht. Koopt of heeft u een huis, dan is het goed om te weten welke voorbeelden van bomenruzie er bestaan…

De ‘klassieker’: de boom staat te dicht (minder dan 2 meter) op de erfgrens. De buurman eist dat de boom wordt omgehakt. Kan dat? Of staat de boom er al meer dan 20 jaar? Dan kan dat misschien niet meer.

Of de boom staat ver genoeg van de erfgrens, maar geeft een enorme slagschaduw over de tuin van de buren. Is er hinder of niet? We wonen in Nederland met veel mensen bij elkaar en dienen dus het nodige van elkaar accepteren. De vraag of de boom moet worden verwijderd kan per boom anders worden beantwoord.

De eigenaar moet een boom regelmatig snoeien. Doet hij dat niet en ontstaat schade door een afbrekende tak? Dan is de eigenaar aansprakelijk. Maar waait in een storm een tak van een goed onderhouden boom, dan ligt dat weer anders.

Hangen takken over de schutting, dan mag de buurman de overhangende takken zelf snoeien, maar pas nadat hij de eigenaar gevraagd heeft om dat zelf te (laten) doen. En dan moet de eigenaar daarvoor toegang krijgen tot de tuin van de buren (dat heet ladderrecht).

Voor doorschietende wortels geldt hetzelfde. Wortels kunnen flinke schade veroorzaken. Het doorhakken van wortels moet zorgvuldig gebeuren, anders raakt de boom blijvend beschadigd. En wie is daar dan voor aansprakelijk?

U leest het: je kunt er een behoorlijke boom over opzetten. Heeft u een vraag over een boom op of dicht op uw perceel? Neem gerust contact met mij op.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Wild west op de woningmarkt

  26 april 2022

  Wild west op de woningmarkt

  Ik werd gebeld door een teleurgestelde koper. Hij had een mooie woning op Funda gevonden. […]


  Lees meer ›
  VvE aansprakelijk voor valpartij op glibberige hellingbaan appartementencomplex

  12 april 2022

  VvE aansprakelijk voor valpartij op glibberige hellingbaan appartementencomplex

  Advocaat letselschade Guido van der Corput schrijft in dit artikel over een val van een […]


  Lees meer ›
  Conflict over bomen, takken en wortels | Bomenrecht

  16 september 2021

  Conflict over bomen, takken en wortels | Bomenrecht

  Weet u hoeveel bomen er in Nederland staan? Ongeveer 160 miljoen! Minister Schouten van LNV […]


  Lees meer ›