Persoonlijk verwijt aan het adres van de directeur
Particuliere opdrachtgevers gaven een bouwbedrijf B.V. opdracht voor de verbouwing van hun woonhuis. De aanneemsom hadden zij vooruit betaald, waaronder € 25.000,- specifiek voor de keuken en voor een schuifpui. Het bouwbedrijf B.V. voert het werk gedeeltelijk uit, maar staakt op enig moment de werkzaamheden en gaat vervolgens failliet. De opdrachtgevers blijven achter zonder achtergevel en zonder keuken. Zij stellen de directeur-bestuurder van het bouwbedrijf B.V. persoonlijk aansprakelijk voor de geleden schade.
Hoofdregel is dat een directeur-bestuurder van een B.V. niet persoonlijk aansprakelijk is, ook niet als er fouten worden gemaakt. Dat is dé reden waarom veel bouwbedrijven in de B.V.-vorm worden gedreven.
Maar in afwijking van deze hoofdregel kan een directeur-bestuurder van een bouwbedrijf B.V. zelf aansprakelijk zijn als hem persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt.
Vooruit betaald
In deze zaak was de directeur enig aandeelhouder én bestuurder van bouwbedrijf B.V. en had dus volledige zeggenschap over alle afspraken en activiteiten. Hij heeft de opdrachtgevers uitdrukkelijk verzocht om de keuken en de pui vooruit te betalen opdat hij die zaken kon bestellen. Later bleek dat hij de vooruit betaalde gelden helemaal niet had besteed aan de bestelling van de keuken en de pui. Hij had daar andere crediteuren mee betaald.
Uit de informatie die na het faillissement boven tafel kwam bleek dat bouwbedrijf B.V. al geruime tijd grote schulden had, dat de leveranciers niet meer werden betaald en dat de directeur-bestuurder wist dat het slecht ging met het bedrijf. Onder die omstandigheden is er sprake van persoonlijke aansprakelijkheid van de directeur-bestuurder: hij is namens bouwbedrijf B.V. een overeenkomst met de particuliere opdrachtgevers aangegaan waarvan hij toen al wist of behoorde te weten dat bouwbedrijf B.V. de overeenkomst niet zou kunnen nakomen, noch verhaal zou bieden voor de schade die daardoor zou ontstaan. De directeur-bestuurder moet ruim € 35.000,- aan de particuliere opdrachtgevers terugbetalen en wordt bovendien veroordeeld in de proceskosten.
Nalezen? Zie rechtbank Noord-Holland 10 januari 2024 ECLI:NL:RBNHO:2024:137
Heeft u een vraag over dit artikel of bouw- of vastgoedrecht? Neem dan contact op met Berntsen Mulder Advocaten. Wilt u meer weten over uw specifieke situatie? Belt of mailt u mij dan gerust. Dat kan via telefoonnummer 0172 – 49 43 45, e-mail m.mulder@berntsenmulder.nl of vul het contactformulier in.