Kunnen de buren hun schade verhalen op de buurman bij wie de brand is ontstaan?
Door oververhitting van een telefoonoplader ontstaat brand in een appartement. De brand slaat over naar andere appartementen, waaronder naar de benedenburen. Die lijden schade. Zij proberen hun schade te verhalen op de eigenaar Y van het appartement waar de brand is ontstaan. Lukt dat?
Veel woningbranden ontstaan door elektrische apparaten
Volgens verzekeraars worden veel woningbranden veroorzaakt door (defecte) elektrische apparaten. Met name bij het opladen van telefoons gaat het nog al eens mis.
Er wordt dan ook veelvuldig gewaarschuwd om toezicht te houden tijdens het laden van je telefoon.
Ook wordt regelmatig aangeraden om vooral originele oplaadapparatuur te gebruiken en geen goedkope, merkloze laders en stekkers.
Gevaarzetting: onzorgvuldig handelen kan leiden tot schadeplichtigheid
Als iemand een gevaarlijke situatie in het leven roept of in stand houdt, terwijl hij/zij redelijkerwijs kan weten dat hierdoor een ongeluk met schade kan ontstaan (= ‘gevaarzetting’), dan is dat onzorgvuldig en kan de dader verplicht worden om die schade te vergoeden.
Onzorgvuldig handelen
De benedenburen vonden dat de brand was ontstaan door gevaarzetting: eigenaar Y was niet aanwezig toen de brand ontstond en had dus geen toezicht gehouden op het opladen. En hij zou een niet-originele stekker hebben gebruikt.
Eigenaar Y erkent dat de brand is ontstaan een defect in de oplader. Maar hij betwist dat hij een niet-originele stekker heeft gebruikt. En hij erkent dat hij niet thuis was, maar in zijn woning was volgens hem wel een vriendin aanwezig (gelukkig heeft zij de brand overleefd).
Opladen is een normale, alledaagse bezigheid
De kantonrechter oordeelt dat het opladen van een mobiele telefoon een normale alledaagse bezigheid is. Daaraan mag in het algemeen niet de eis worden gesteld dat dit uitsluitend mag plaatsvinden onder constant toezicht. Daarom heeft eigenaar Y niet onrechtmatig jegens zijn buren gehandeld. De vordering tot schadevergoeding wordt afgewezen.
Nalezen? Rechtbank Zeeland-West-Brabant 28 februari 2024
Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan contact op met Berntsen Mulder Advocaten. Wilt u meer weten over uw specifieke situatie? Belt of mailt u mij dan gerust. Dat kan via telefoonnummer 0172 – 49 43 45, e-mail m.mulder@berntsenmulder.nl of vul het contactformulier in.