Wild west op de woningmarkt

Bouw- en vastgoedrecht
Blog
26 april 2022

Ik werd gebeld door een teleurgestelde koper. Hij had een mooie woning op Funda gevonden. Hij had onderhandeld met de makelaar van de verkoper. Hij had overeenstemming bereikt over de koop. De deal was rond. Maar toen…

De makelaar zou de koopovereenkomst mailen. Maar het bleef stil. Geen reactie. Na aandringen kwam het hoge woord er uit. De verkoper weigerde een koopovereenkomst aan te gaan. Er zou door een ander een hoger bod zijn uitgebracht. “Dat kan toch niet zomaar!”, riep de teleurgestelde koper uit. “Een mondelinge overeenkomst is toch ook rechtsgeldig?!”

Positie koper van woning

Helaas voor de koper is dat bij de koop van een woning niet het geval. Als de koper een particulier is, moet de koopovereenkomst schriftelijk worden gesloten. Zolang de koper de overeenkomst niet heeft ondertekend, is er dus geen koop. En ná de ondertekening kan de koper nog binnen 3 dagen van de koop af. De bescherming van de koper is in de wet goed geregeld.

Positie verkoper van woning

Hoe zit dit dan met de verkoper? De Hoge Raad heeft in 2011 bepaald dat de eis dat de overeenkomst schriftelijk wordt aangegaan ook voor de verkoper geldt. Weigert de verkoper te ondertekenen, dan heeft de koper geen poot om op te staan.

Bijzondere omstandigheden

Alleen in zeer bijzondere omstandigheden is er een uitzondering mogelijk. Maar wat die omstandigheden zijn, noemt de Hoge Raad niet. Voor alle duidelijkheid: een hoger bod is niet zo’n bijzondere omstandigheid.

Kortom, wildwest op de woningmarkt lijkt toegestaan. Zonder handtekening blijft de koper in onzekerheid. Ik heb hier bedenkingen bij, u wellicht ook.

Wilt u meer weten, bijvoorbeeld over uw specifieke situatie? Neem gerust contact met mij op. Bel mij via tel. 0172 – 49 43 45 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Directeur van bouwbedrijf wordt persoonlijk aansprakelijk gehouden

    26 juli 2024

    Directeur van bouwbedrijf wordt persoonlijk aansprakelijk gehouden

    Persoonlijk verwijt aan het adres van de directeur Particuliere opdrachtgevers gaven een bouwbedrijf B.V. opdracht […]


    Lees meer ›
    Kwalificatie huurovereenkomst bedrijfsruimte, blijf opletten

    17 mei 2024

    Kwalificatie huurovereenkomst bedrijfsruimte, blijf opletten

    De huur van zakelijk vastgoed: het ene bedrijfspand is de andere niet. De wet biedt […]


    Lees meer ›
    Woning in brand door telefoonoplader: schadevergoeding voor buren?

    8 mei 2024

    Woning in brand door telefoonoplader: schadevergoeding voor buren?

    Kunnen de buren hun schade verhalen op de buurman bij wie de brand is ontstaan? […]


    Lees meer ›