Efteling mag liedje Monsieur Cannibale niet meer gebruiken

Erfrecht
Blog
14 juli 2021

Als advocaat erfrecht viel dit bericht in het nieuws me uiteraard op: attractiepark De Efteling mag het liedje Monsieur Cannibale niet meer gebruiken bij de gelijknamige attractie met ronddraaiende kookpotten. Dat heeft de rechter bepaald.

Attractiepark de Efteling draait het nummer Monsieur Cannibale bij de gelijknamige attractie en het park geeft cd’s en digitale complicaties van het nummer uit. Volgens de erfgenamen van de Franse makers van het nummer (componist, tekstschrijver en zanger) handelt de Efteling daarmee onrechtmatig.

Krachtens de Auteurswet kunnen persoonlijkheidsrechten alleen overgaan op de erfgenamen bij uitdrukkelijke bepaling in een testament of codicil. Bij gebreke van een testament of codicil vervallen persoonlijkheidsrechten. Daarvan is in casu sprake.

De bepaling in de Auteurswet blijft echter buiten toepassing op grond van de Berner Conventie. Het land van oorsprong van het nummer is namelijk Frankrijk. De erfgenamen kunnen dus optreden tegen een inbreuk op de persoonlijkheidsrechten. De rechtbank oordeelt dat de Efteling onrechtmatig handelt jegens (de erfgenamen van) de makers van het nummer door inbreuk te maken op persoonlijkheidsrechten.


Heeft u zelf te maken met een erfeniskwestie? Ik help u graag bij het vinden van een oplossing. Neem gerust contact met mij op. Dat kan via tel. 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Verdachte pinopnames voor overlijden

  16 oktober 2023

  Verdachte pinopnames voor overlijden

  Het komt ontzettend vaak voor: een van de erfgenamen beschikt over een bankpas van de […]


  Lees meer ›
  Heeft Rachel Hazes wel recht op erfenis André Hazes sr.?

  2 februari 2023

  Heeft Rachel Hazes wel recht op erfenis André Hazes sr.?

  UPDATE 23 februari 2023: de voorzieningenrechter heeft in kort geding aangegeven dat de weduwe van […]


  Lees meer ›
  Advocaatkosten bij conflict over erfenis

  14 juni 2022

  Advocaatkosten bij conflict over erfenis

  Geschil over de erfenis? Als u verzekerd bent worden de advocaatkosten mogelijk vergoed. Wanneer er […]


  Lees meer ›