Gelijktijdig overlijden? Hoe zit het met de erfenis?

Erfrecht
Blog
20 mei 2019

In 2016 gaat een kersvers echtpaar op huwelijksreis naar de Dominicaanse Republiek. Wat een prachtige vakantie moet worden, loopt dramatisch af na het eten van een giftige vis.

’s Nachts voelen de echtelieden zich niet goed. De volgende ochtend gaan zij naar het ziekenhuis. Alle hulp is dan al te laat. Eerst overlijdt de vrouw. Een half uur daarna overlijdt de man.

Erfenis

En dan moeten de erfenissen worden afgewikkeld. De families komen er met elkaar niet uit wie wat erft. Ze belanden in een juridische procedure. De vraag is: aan wie komt de erfenis van de vrouw toe, nu zij eerder is overleden dan de man? Wie zijn de erfgenamen van de vrouw? Is dit alleen de man of erven de ouders en de broers van de vrouw?

Volgens het erfrecht

De man en de vrouw hadden geen testament. Dan moeten we voor het afwikkelen van de erfenis kijken wat er in de wet staat. In de wet staat dat als de volgorde van overlijden van meerdere personen niet kan worden vastgesteld, er vanuit wordt gegaan dat zij tegelijk zijn overleden. Dan erven zij niets van elkaar.

Niet gelijktijdig overleden

De familie van de vrouw stelt dat de man en de vrouw tegelijkertijd zijn overleden. In dat geval zouden de ouders en de broers van de vrouw erven. De rechtbank oordeelde echter dat uit de beschikbare informatie kon worden afgeleid dat de vrouw eerder was overleden dan de man.

Er was dus geen sprake van gelijktijdig overlijden. De man was namelijk nog (een half uur) in leven op het moment dat de vrouw overleed. Op grond van de wet zou de man dan, als enig erfgenaam, alles van de vrouw erven. De familie van de vrouw zou in dat geval niets krijgen en na het overlijden van de man zou zijn vermogen, inclusief dat wat hij van de vrouw had geërfd, naar zijn familie gaan.

Rechter: Uitzonderlijke situatie

De rechter ging mee in het betoog van de familie van de vrouw en oordeelde dat het niet redelijk zou zijn dat de familie van de vrouw niets zou krijgen.

Volgens de rechter is er sprake van een zeer uitzonderlijke situatie, waarbij het op basis van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn als de familie van de vrouw niets zou krijgen. In dit geval ging de rechter daarom ook uit van de regels voor het gelijktijdig overlijden.

Maar ook dat heeft veel gevolgen. Namelijk dat de ouders en de broer van de vrouw alles van de vrouw erven in plaats van de man. Een zeer uitzonderlijke uitspraak, met name omdat de wet eigenlijk anders bepaalt. De vraag is of de rechter vaker zal aansluiten bij wat redelijk is op het gebied van het erfrecht in plaats van strikt de letter van de wet te volgen.

Onduidelijkheid en discussie

Het had een gelukkig huwelijk na een prachtige huwelijksreis had moeten worden, maar werd een dramatisch einde aan zowel het huwelijk als de familiebanden. Zoals u ziet, is het niet altijd duidelijk wie de erfgenamen zijn en kan er discussie ontstaan over het afwikkelen van de nalatenschap.

Mijn advies aan u? Denk over dit soort problematieken na en onderneem actie. De kans op gezamenlijk overlijden van echtelieden is, hoe hard dat ook klinkt, aanzienlijk: Samen in de auto, samen in een vliegtuig, samen vis eten… tot de dood ons scheidt.




    Gerelateerde blogs

    Verdachte pinopnames voor overlijden

    16 oktober 2023

    Verdachte pinopnames voor overlijden

    Het komt ontzettend vaak voor: een van de erfgenamen beschikt over een bankpas van de […]


    Lees meer ›
    Heeft Rachel Hazes wel recht op erfenis André Hazes sr.?

    2 februari 2023

    Heeft Rachel Hazes wel recht op erfenis André Hazes sr.?

    UPDATE 23 februari 2023: de voorzieningenrechter heeft in kort geding aangegeven dat de weduwe van […]


    Lees meer ›
    Advocaatkosten bij conflict over erfenis

    14 juni 2022

    Advocaatkosten bij conflict over erfenis

    Geschil over de erfenis? Als u verzekerd bent worden de advocaatkosten mogelijk vergoed. Wanneer er […]


    Lees meer ›