Wie een schenking of erfenis krijgt, moest deze vroeger in principe met zijn of haar echtgenoot delen. Het geld kwam automatisch in de gemeenschap van goederen. Maar dat is vorig jaar veranderd. Per 1 januari 2018 wordt een schenking of erfenis dus eigenlijk aan een individu geschonken of nagelaten.
In deze blog leg ik uit wat er precies is veranderd en geef ik ook nog eens 4 tips over hoe om te gaan met dit nieuwe huwelijksvermogensrecht.
Vanaf 1 januari 2018 is het nieuwe huwelijksvermogensrecht in werking getreden. Dit heeft een aantal wijzigingen met zich meegebracht die van belang zijn voor het sluiten van nieuwe huwelijken. Deze nieuwe wet heeft ook gevolgen voor de erfenissen en schenkingen die voor of tijdens het huwelijk worden gedaan.
Oude situatie
Voor huwelijken die voor 1 januari 2018 zijn gesloten geldt dat schenkingen en erfenissen in principe binnen de gemeenschap van goederen vallen. Voor deze huwelijken verandert er ten aanzien van de schenkingen en erfenissen niets. Dit houdt in dat wanneer een van beide echtgenoten een schenking of een erfenis ontvangt, deze aan beide echtgenoten toekomt.
Bij een scheiding ontvangt de ander de helft van de erfenis of de schenking. De schenker kan dit voorkomen door gelijktijdig bij de schenking aan te geven dat de schenking niet in een gemeenschap van goederen zal vallen. De erflater kan in zijn of haar testament opnemen dat al hetgeen de ontvanger uit de erfenis verkrijgt niet in een gemeenschap van goederen zal vallen.
Wat is er veranderd?
Voor huwelijken die vanaf 1 januari 2018 zijn gesloten, is het één en ander veranderd. Volgens het nieuwe recht vallen erfenissen en schenkingen in dat geval buiten de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat wanneer een echtgenoot een schenking of een erfenis ontvangt, hij het geld niet met de ander hoeft te delen. Het tegenovergestelde dus ten opzichte van voor de verandering.
Het maakt hierbij niet uit of de schenkingen voor of tijdens het huwelijk worden gedaan. Ditzelfde geldt voor erfenissen. Indien je wenst dat een schenking of een erfenis ook aan de partner van de ontvanger toekomt, kan je een zogeheten insluitingsclausule bij de schenking opnemen of deze clausule laten opnemen in je testament. In dat geval deelt de ontvanger de schenking of de erfenis met zijn partner.
4 tips
Ik had nog vier tips beloofd. Waar moet je op letten?
- Bij een schenking/ erfenis moet je goed bedenken of de ontvanger vóór of na 1 januari 2018 is getrouwd;
- Is de ontvanger gehuwd vóór 1 januari 2018 en wil je dat zijn of haar partner niets krijgt, neem dan een uitsluitingsclausule in het testament op of vermeld dit bij de schenking;
- Is de ontvanger gehuwd na 1 januari 2018 en wil je dat zijn of haar partner meedeelt, neem dan een insluitingsclausule in het testament op of vermeld dit bij de schenking;
- Denk er goed over na of je het een en ander ook nog zo wilt als de ontvanger in de toekomst gaat scheiden. Onder het oude recht of bij de insluitingsclausule deelt de toekomstige ex-partner immers ook nog mee.
Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op. Via tel. 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.