Een faillissement is voor alle betrokkenen ingrijpend. Voor de schuldeiser die zijn geld niet krijgt, voor de ondernemer die zijn ‘kindje’ moet loslaten en voor de werknemer die zijn baan kwijt raakt. De belangen van deze 3 verschillende groepen lopen niet altijd gelijk. Zo kunnen er situaties ontstaan waarin het handelen van 1 groep ten koste gaat van de andere groep. In deze situaties is het belangrijk om u te laten adviseren door een specialist op dit rechtsgebied om te voorkomen dat u uiteindelijk gedupeerd wordt.
Deskundigheid Berntsen Mulder Advocaten
Het faillissementsrecht is een bijzonder specialisme waar vaak andere regels gelden dan in een normale situatie. De gespecialiseerde advocaten van Berntsen Mulder Advocaten treden ook op als faillissementscurator en hebben dus veel ervaring in de faillissementspraktijk. Omdat zij dagelijks met dit onderwerp bezig zijn kunt u van hen snel duidelijkheid krijgen over uw positie.
Ondernemer in betalingsmoeilijkheden
Een ondernemer is van nature positief ingesteld, en ziet altijd mogelijkheden om een slechte situatie om te buigen naar iets positiefs. Dit kan er voor zorgen dat er in een moeilijke situatie te lang wordt doorgegaan waardoor er meer schulden worden gemaakt dan nodig is. Dit levert de nodige risico’s op voor de ondernemer in privé. Een verkeerde keuze kan leiden tot een privé aansprakelijkheid wanneer er uiteindelijk toch een faillissement volgt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdig advies in te winnen.
Wat mag u nog wel doen aan de vooravond van een faillissement en wat niet meer? Wij bespreken graag de verschillende risico’s. Samen kunnen wij de verschillende mogelijkheden doorlopen. Het is hierbij vaak geen kwestie van ‘stoppen of doorgaan’. Er zijn nog meer smaken die bestaan uit o.a.
- Aanbieden van een vrijwillige schuldsanering / akkoord aan de crediteuren. Op deze manier kan op een efficiënte manier worden gesneden in de schulden;
- Wanneer een vrijwillige schuldsanering niet mogelijk is, kan een schuldsanering ook via de rechter worden afgedwongen. Hiervoor is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord in het leven geroepen. Schuldeisers kunnen onder omstandigheden worden gedwongen akkoord te gaan met een schuldsanering / akkoord;
- Beeindiging van activiteiten buiten faillissement via een vereffening of turbo-liquidatie;
- Wanneer er geen andere opties meer zijn een eigen faillissementsaanvraag. De voorbereiding hiervan is belangrijk en kan mogelijke problemen voorkomen;
De positie van een werknemer bij een faillissement
Wanneer je als werknemer met een faillissement wordt geconfronteerd betekent dat meestal weinig goeds. Een curator zal de arbeidsovereenkomst met een korte termijn beëindigen zonder dat er recht op enige vergoeding bestaat. Omdat de werkgever meestal het loon niet meer kan betalen, neemt het UWV wel achterstallig loon (en loon over de opzegperiode) voor haar rekening. De meeste vragen waar een werknemer tegen aan kan lopen zijn hier uitgewerkt: ‘Mijn werkgever is failliet, wat nu?’
De positie van een schuldeiser bij een faillissement
“Al het geld gaat naar de curator en de belastingdienst” wordt bij een faillissement vaak gezegd. De gewone schuldeiser blijft dan met lege handen achter. Er zijn echter wel mogelijkheden om uw risico’s zoveel mogelijk te beperken. Denk bijvoorbeeld aan een eigendomsvoorbehoud in uw algemene voorwaarden, een retentierecht, pandrecht of door simpelweg strak debiteurenbeleid. Van belang is wel dat u vooraf nadenkt over de risico’s die voor uw bedrijf gelden. Tijdens een persoonlijk gesprek nemen wij deze graag met u door zodat wij samen deze risico’s zoveel mogelijk kunnen afdekken.
Openbaar
Faillissementen worden in het openbaar uitgesproken door de rechtbank en ook openbaar behandeld. Dit zorgt ervoor dat de belangrijkste documenten in een faillissement ook beschikbaar zijn voor alle derden. Wilt u hier meer informatie over, neem dan contact met ons op.
Verslagen
Faillissementsverslagen die zijn ingediend bij de rechtbank zijn terug te vinden via het Centraal Insolventieregister van Rechtspraak.nl. Een overzicht van lopende faillissementen die door ons kantoor worden afgewikkeld, vindt u in het overzicht lopende faillissementen op deze site.
Wilt u meer weten over faillissement, neem dat contact op met onze sectie faillissementsrecht, via tel. 0172 – 49 43 45 of vul het contactformulier op deze pagina in.