In een letselschadezaak is het belangrijk om bij de te maken keuze rekening te houden met de toekomstige gevolgen voor de pensioenschade. Een pensioenadviseur kan in uw letselschadezaak de opties voor u doorrekenen. Dan ziet u het verschil in pensioenschade bij de verschillende opties. Als in de letselschadezaak de aansprakelijkheid is erkend door de verzekeraar, zal de verzekeraar ook de kosten voor dit pensioenadvies voor u moeten voldoen.
Wij vroegen pensioenadviseur Anthony Uphoff van Uphoff Financieel Maatwerk naar tips over de afschaffing van de pensioenopbouw in eigen beheer.
Nieuwe Wet uitfasering pensioen in eigen beheer
Per 1 april 2017 is de ‘Wet uitfasering pensioen in eigen beheer’ van kracht. Met deze wet vervalt de mogelijkheid voor het opbouwen van pensioen in eigen beheer voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) per 1 april 2017.
Hoe ziet deze wet eruit?
Vanaf 1 april 2017 kan een DGA (tenminste 10% aandeelhouder) geen pensioenrechten meer opbouwen met zijn eigen besloten vennootschap (B.V.) als pensioenuitvoerder.
Wat moet de directeur-grootaandeelhouder (DGA) dan doen met de pensioenrechten die al opgebouwd zijn? De wet biedt drie mogelijkheden:
- Optie 1 = afkopen
- Optie 2 = afstempelen
- Optie 3 = ongewijzigd laten
Optie 1: Opgebouwde rechten afkopen
De eerste optie is dat de DGA de opgebouwde pensioenrechten met korting mag afkopen. De hoogte van de korting is afhankelijk van het jaar waarin de DGA afkoopt.
- Koopt de DGA in 2017 af, dan krijgt hij 34,5% belastingvoordeel over de afkoop.
- Koopt de DGA in 2018 af, dan krijgt hij 25,0% belastingvoordeel over de afkoop.
- Koopt de DGA in 2019 af, dan krijgt hij 19,5% belastingvoordeel over de afkoop.
- Koopt de DGA na 2019 af, dan gelden de normale regels, waarbij de DGA 52% loonbelasting en 20% revisierente moet betalen.
De kortingen worden overigens berekend over maximaal de opgebouwde pensioenrechten per 31 december 2015.
Optie 2: Afstempelen: opgebouwde rechten verminderen
Kan of wil de DGA zijn pensioenrechten niet afkopen, dan mag hij de fiscale waarde van de pensioenverplichting laten staan tot zijn pensionering. Deze fiscale waarde wordt vanaf de ingangsdatum van het pensioen in 20 jaarlijkse termijnen uitgekeerd. De pensioenrechten komen hierdoor (veel) lager uit dan de feitelijk opgebouwde pensioenrechten. Het verschil wordt belastingvrij prijsgegeven. De waarde van de aandelen in de uitvoerende vennootschap zal hierdoor stijgen en de mogelijkheid van dividenduitkeringen zal veelal opnieuw ontstaan.
Optie 3: Opgebouwde rechten ongewijzigd laten
Bij opties 1 en 2 worden de pensioenrechten verminderd of afgekocht. Er kan ook voor gekozen worden om de opgebouwde pensioenrechten in stand te laten. Verdere opbouw is niet meer mogelijk.
Pensioen en letselschade
Een directeur-groot-aandeelhouder met pensioen in eigen beheer is samen met zijn eventuele partner dit jaar dus voor de keuze komen te staan wat hij met zijn opgebouwde pensioenrechten gaat doen. Daarnaast is de vraag hoe hij in de toekomst pensioenrechten gaat opbouwen. Hierbij heeft de DGA een aantal mogelijkheden, die grofweg in drie categorieën zijn onder te verdelen:
- Pensioenverzekering volgens bestaande regeling.
- Pensioenverzekering volgens fiscale maxima.
- Geen pensioenverzekering, maar opbouw op andere wijze of geen opbouw.
1. Pensioenverzekering conform bestaande regeling
Als de DGA per 1 januari 2017 een pensioenverzekering afsluit conform zijn bestaande pensioenregeling in eigen beheer, dan verandert er niets qua opbouw van pensioenrechten ten opzichte van de bestaande situatie.
2. Pensioenverzekering conform fiscale maxima
Sluit de DGA een pensioenverzekering af op basis van de fiscaal toegestane maxima, dan gaat hij meer pensioenrechten opbouwen dan in de eigen beheer situatie. Dit heeft te maken met een aantal beperkingen bij de opbouw van pensioen in eigen beheer. Door de hogere premies die de eigen vennootschap moet betalen zal de waarde van de aandelen in de vennootschap wel wat dalen.
3. Geen pensioenverzekering
De DGA kan ook besluiten geen pensioenverzekering af te sluiten. Omdat er dan ook geen pensioenpremies betaald worden, stijgt de waarde van de aandelen in de vennootschap.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.