Bij ongeval elektrische step gelden andere juridische regels dan bij elektrische fiets

Letselschade
Blog
16 augustus 2022

Verzekeringsplicht en aansprakelijkheid bij de elektrische step

In oktober 2021 schreef ik een artikel over de juridische kant van elektrische fietsen (link). Naast elektrische fietsen en auto’s zie ik tegenwoordig ook een ander elektrisch voertuig veel voorbij razen, namelijk de elektrische step.

Met het gebruik van een elektrische step gaan weer andere juridische consequenties gemoeid dan met elektrische fietsen.

Verzekeringsplicht bij elektrische steps

Alleen steps die zijn goedgekeurd door het RDW mogen op de weg rijden. Zij mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden. Ook moet er een kenteken op zitten en moeten zij verzekerd zijn.

In Nederland zijn er nog nauwelijks RDW-goedkeuringen voor dit type step. Om die reden zijn er ook nog weinig verzekeraars die dekking bieden op basis van de WAM (wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen).

In de polisvoorwaarden van de meeste AVP-verzekeraars (aansprakelijkheidsverzekering particulieren) wordt de dekking bij aansprakelijkheid vanwege het gebruik van een elektrische step uitgesloten.

Dit betekent dat je je niet goed kunt verzekeren voor je elektrische step. Eventuele schade die je veroorzaakt zal je dus zelf moeten vergoeden. Personen die schade hebben geleden bij een ongeval met de elektrische step van een ander kunnen zich onder bepaalde voorwaarden wenden tot het Waarborgfonds motorverkeer, ook al is de step niet verzekerd.

Aansprakelijkheid bij ongevallen met een elektrische step

Gebruikers van elektrische steps worden gezien als gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Zij worden niet door de wet beschermd en bij ongevallen met een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer zijn zij in principe de aansprakelijke partij.

Andersom geldt voor ongemotoriseerde verkeersdeelnemers (fietsers of voetgangers) die betrokken raken bij een ongeval met een elektrische step dat zij door wel door de wet worden beschermd. Zij kunnen vrijwel altijd schadevergoeding eisen bij de eigenaar van de elektrische step, ten minste 50%..

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 73 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Nieuwe uitspraak Hoge Raad zwart werk, baanbrekende uitspraak?

  23 april 2024

  Nieuwe uitspraak Hoge Raad zwart werk, baanbrekende uitspraak?

  Kun je inkomsten uit zwart werken verhalen bij letselschade? Op vrijdag 12 april 2024 heeft […]


  Lees meer ›
  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  15 april 2024

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


  Lees meer ›
  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  9 april 2024

  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


  Lees meer ›