De jaarwisseling heb ik gevierd met vrienden bij ons thuis in Voorschoten. Traditioneel gourmetten, wijntje erbij en hopen dat ons dochtertje niet wakker wordt van het vuurwerk (gelukt!).
Omdat in onze wijk overdag vrij weinig vuurwerk werd afgestoken, dacht ik dat het rond 12 uur ook rustig zou blijven. Niets was minder waar: prachtig siervuurwerk door de hele wijk, waardoor wij – met sterretjes – aardig lang buiten hebben gestaan. Op een gegeven moment kreeg ik wat restvuurwerk op mijn hoofd. Het zal beroepsdeformatie zijn, maar ik denk op dat moment wel even na over eventuele aansprakelijkheid bij (vuurwerk)ongevallen.
Vuurpijl ontploft naast hoofd
Stelt u zich voor: u gaat klokslag twaalf uur naar buiten om te kijken naar het vuurwerk van de buren. De buurvrouw heeft net een vuurpijl aangestoken, maar voordat de pijl omhoog vliegt, valt de standaard om. De vuurpijl vliegt op u af en ontploft naast uw hoofd. Gevolg: blind aan één oog en een langdurige revalidatieperiode.
Kunt u als omstander uw letselschade verhalen op uw buurvrouw? Het komt niet vaak voor dat dit door een rechter wordt toegekend. Het afsteken van vuurwerk is namelijk tussen 18:00 en 02:00 uur toegestaan en het is algemeen bekend dat het kijken naar vuurwerk (op korte afstand) gevaarlijk is.
Wanneer ander wél aansprakelijk?
Onder bepaalde omstandigheden is het echter wél mogelijk iemand aansprakelijk te stellen voor letselschade door vuurwerk. Dan moet er wel sprake zijn van een combinatie van onveilig (illegaal) vuurwerk, niet afgestoken via een verplichte standaard, en het afsteken van vuurwerk gebeurde buiten de toegestane periode.
Kortom: altijd uitkijken dus en het liefst een veiligheidsbril op!
Hoe dan ook wens ik u een gelukkig en veilig 2019 toe!
Deze column verscheen in januari 2018 in de Voorschotense Krant.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.