Goede ontwikkeling dat Univé kwaliteit beloont

Letselschade
Blog
7 februari 2022

Verzekeraar Univé gaat met ingang van februari 2022 een ander tarief voor buitengerechtelijke kosten (BGK) hanteren voor letselschadekantoren met een keurmerk- of brancheregistratie. “Wij vinden dat een goede en interessante ontwikkeling,” aldus advocaat Karin Nijman-Weninger van Berntsen Mulder Advocaten. “Hiermee wordt gestimuleerd dat slachtoffers een gedegen advocaat krijgen in hun letselschadezaak.”

Univé liet onlangs weten per 1 februari 2022 onderscheid te gaan maken tussen belangenbehartigers mét en zonder branche- of keurmerkregistratie. Buitengerechtelijke kosten zijn kosten die door een advocaat of andere belangenbehartiger worden gemaakt om een letselschadevordering te kunnen verhalen op de wederpartij.

Goede ontwikkeling

Berntsen Mulder Advocaten is gespecialiseerd in letselschade. Het kantoor is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en de advocaten zijn LSA-lid of Nivre-expert of volgen een opleidingstraject.
Karin Nijman: “Wij vinden het op zich een goede ontwikkeling dat verzekeraars stimuleren dat slachtoffers naar goede letselschade-deskundigen worden verwezen. Maar Univé moet wel oppassen dat ze niet de uurtarieven voor de professionele partijen in de markt wil bepalen. Dáármee gaat Univé te ver.
Voor ons is de kwaliteit van onze dienstverlening heel belangrijk. We willen dat slachtoffers van een ongeval niet ook nog een keer slachtoffer van een slechte belangenbehartiger worden. Daarom zijn wij jaren terug één van de mede-oprichters geweest van het Keurmerk Letselschade. Een advocatenkantoor moet zelf de vrijheid hebben om een tarief te bepalen, dat is niet aan Univé. Het is uiteindelijk aan de rechter om dat tarief op redelijkheid te toetsen. Afgelopen jaar heeft de rechter weer meerdere keren geoordeeld dat ons uurtarief passend is bij onze deskundigheid.”

Kiezen voor kwaliteit

“Wij verwachten andersom dat een aansprakelijkheidsverzekeraar zelf ook kiest voor kwaliteit. Dus als er geprocedeerd moet worden, verwachten wij ook dat de verzekeraar een LSA-advocaat inschakelt. Wij kennen Univé als een partij die in een procedure zelf ook LSA-advocaten inschakelt. Vaak zelfs een advocaat die ook mediator is. Zo gaan we in een verhardende letselschadewereld misschien toch een stapje de goede kant op.”

Gerelateerde blogs

Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

28 februari 2024

Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

Elektrische voertuigen (Deel IV) Dit is deel IV in de blogserie over elektrische voertuigen: Deel […]


Lees meer ›
Smartengeld na stiekeme crematie van vader

7 februari 2024

Smartengeld na stiekeme crematie van vader

Zus moet schadevergoeding betalen na geheime crematie vader Op 22 december 2023 heeft de rechtbank […]


Lees meer ›
Aansprakelijkheid voor elektrische voertuigen

4 december 2023

Aansprakelijkheid voor elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen, het Hof van Justitie doet uitspraak (Deel III) Het stikt er tegenwoordig van: […]


Lees meer ›