Gordel om GiGagoed

Letselschade
Blog
16 februari 2010

“Gordel om GiGagoed!” Met deze slogan verleidt de overheid ons tot het dragen van autogordels. Dat is maar goed ook, want menig slachtoffer in een letselschadezaak loopt zeer ernstig letsel op door het niet-dragen van de autogordel. De schade is vaak veel hoger door het niet-dragen van de gordel. Een verzekeraar vergoedt deze extra schade niet. Een slachtoffer heeft namelijk een ‘schadebeperkingsplicht’; de plicht om de schade zo laag mogelijk te houden.

Daar had mevrouw Stevens* niet aan gedacht toen zij op de betreffende ochtend zonder gordel weg reed. Rijdend tussen twee vrachtwagens op de A12, kwam zij terecht in een kettingbotsing. Zij brak eerst haar ribben op het stuur, liep daarna hersenletsel op toen zij met haar hoofd door de voorruit vloog en brak tenslotte haar beide armen toen zij stuiterend via de vangrail in de berm belandde.

Hoewel mevrouw Stevens er niet best aan toe was, was haar auto er nog slechter aan toe. Geplet tussen twee enorme vrachtwagens, werd haar auto samengedrukt tot een kleine hoop onderdelen. Het komt niet vaak voor, maar juist het NIET dragen van de autogordel, had mevrouw Stevens het leven gered. En daar was de verzekeraar niet blij mee. De lugubere realiteit is namelijk dat een dood slachtoffer voor een verzekeraar vaak voordeliger is dan een gewond slachtoffer. Dit wordt natuurlijk niet hardop gezegd. Dat is not done. Maar soms heb je een onvoorstelbare hork te maken.

Het toeval wilde dat in de zaak van mevrouw Stevens, juist zo’n hork het dossier voor de verzekeraar behandelde. Hij belde verontwaardigd op en zei dat hij in het politierapport had gelezen dat er geen gordel was gedragen. “Dan was het letsel dus haar eigen schuld!” zo probeerde hij. Ik wees hem op de foto’s van het autowrak en vertelde hem dat mevrouw
Stevens het ongeluk niet overleefd zou hebben als zij haar gordel zou hebben gedragen.

Daar moest hij eventjes over nadenken, maar zei toen zonder enige schroom: “Dat was dan een stuk goedkoper geweest.”

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    15 maart 2024

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    Brandwonden door een kopje thee Op 15 januari 2024 sprak de rechtbank Noord-Nederland zich in […]


    Lees meer ›
    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    28 februari 2024

    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    Elektrische voertuigen (Deel IV) Dit is deel IV in de blogserie over elektrische voertuigen: Deel […]


    Lees meer ›
    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    7 februari 2024

    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    Zus moet schadevergoeding betalen na geheime crematie vader Op 22 december 2023 heeft de rechtbank […]


    Lees meer ›