Heeft het laatst uur van Zwarte Piet geslagen?

Letselschade
Blog
10 november 2014

Al voor de klok de wintertijd inluidde en voordat de pepernoten bij Albert Heijn in de schappen lagen, woedde de Pieten-discussie dit jaar. Wat ging Amsterdam doen? Kon Albert Heijn, die kleur bekende, zijn gezicht nog redden? En wat te denken van kaaspieten en stroopwafelpieten?

Op 4 november 2014 liet het College voor de Rechten van de Mens zich (weer) over de discussie uit. Een moeder van leerlingen op een openbare school in Utrecht wilde dat Zwarte Piet verboden werd bij de Sinterklaasviering. Maar daar stak het college (voorlopig) een stokje voor. Dit schooljaar heeft deze school namelijk heel zorgvuldig gekeken naar dit gevoelige onderwerp.

Eind 2013 kwamen op deze school al ouders en docenten bij elkaar om te praten over de Zwarte-Pieten-discussie. En hoewel het College voor de Rechten van de Mens eerder oordeelde dat het fenomeen Zwarte Piet wel een racistische onderdeel van het Sinterklaasfeest is, vond het college in dit geval dat zwarte Piet in 2014 op deze school wel toegestaan mocht worden. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het volgend jaar op deze school ook mag. Dat hangt er dan weer van af of deze school genoeg gedaan heeft om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet zoveel mogelijk wordt ontdaan van discriminerende aspecten.

Voor 2014 is Zwarte Piet in Utrecht gered. Zouden de kinderen van de klagende Utrechtse moeder hun schoentje dit jaar op school durven zetten?

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›