Heldendaden worden niet ingepland

Letselschade
Blog
21 september 2011

Dobberend op de Adriatische zee, discussieer ik met vrienden over goed en kwaad. “Elk mens is in haar wezen tot geweld in staat en bereid,” verdedigt een vriend. “Twee dagen geen eten en geen slaap en het monster is geboren.”

De ‘ontgroening’ in mijn studententijd vormt een voedingsbodem voor mijn neiging hem te geloven. Ook als advocaat zie ik niet zelden het slechtste van mensen. Vooral van de tegenpartij natuurlijk.

Een paar dagen later lees ik het ‘Dagboek van Anne Frank’ en kijk naar de prachtige film die het leven van Gandhi vertolkt. Ik weet weer wat ik wil geloven: er zijn heel erg veel goede mensen op deze aarde. Mensen die 350 miljoen Indiërs geweldloos willen bevrijden én mensen die het leven willen redden van 8 ondergedoken joden in een ‘Achterhuis’.

Wat onze rol in het leven is, wordt niet bepaald door de grootsheid van onze daden, maar door de intentie ervan. Houdt uw rol op als u er niet voor in de wieg gelegd bent om met een doek om uw kruis en een bamboestok voor 350 miljoen Indiërs te staan? Integendeel.

Heldendaden worden niet ingepland: ’dinsdagmiddag 3 uur: heldendaad verrichten.’ Ze bestaan uit uw en mijn daden verricht vanuit goedheid. Daden in tijden van oorlog en daden in tijden van vrede. Grootse daden, maar evengoed kleine daden. Dát is de wereld waarin ik wil geloven. In ieder geval totdat ik morgen weer aan het werk ga en zie welke gruwelijkheden wij elkaar aandoen.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›