Lagere alimentatie door Big Mac-index

Letselschade
Blog
15 februari 2012

Stel je woont in Suriname en moet alimentatie betalen voor je kinderen in Nederland. Hoe kom je daar onderuit? Met een Big Mac!

Vader in kwestie woont en werkt in Suriname als opzichter van een bananenplantage. Moeder woont met de kinderen in Nederland. Moeder wil 350 euro per maand kinderalimentatie. In een alimentatieberekening laat de rechter een standaardbedrag vrij, dat vader voor zichzelf over moet houden om van rond te komen. Moeder verdedigt dat dit bedrag helemaal niet geldt in Suriname, omdat het een veel te hoog bedrag is voor de Surinaamse maatstaven. Moeder wil het hele bedrag schrappen.

Daar voelt vader natuurlijk niets voor. Hij ziet de alimentatie-bergen al voor zich. Vader bedenkt een list. Hij stelt de ‘Big-Mac-Index’ voor. Dat is een rekenmethode bedacht door ‘The Economist’ (een financieel economisch weekblad uit Engeland). Volgens deze rekenmethode kun je landen met elkaar vergelijken door de prijs van de Big Mac te vergelijken. Een Big Mac in Suriname kost 2,47 euro. Hier in Nederland kost diezelfde Big Mac 3,15 euro. Vergelijk je deze twee met elkaar, dan is het leven in Suriname ongeveer 30 procent goedkoper. De vrouw sputtert tegen. Maar de rechtbank vindt deze fast-food-alimentatie-berekening wel een leuk idee.

Nadat ook de nieuwe kinderen van vader in Suriname nog in de berekening gegoten zijn, moet vader geen 350 euro alimentatie betalen, maar nog maar 28,50 euro per maand. Ik neem aan dat vader de rechtbank een Happy Meal stuurt als bedankje, met een Surinaams vlaggetje erop.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›