Het is u ongetwijfeld ook opgevallen: elektrische fietsen en scooters die voorbijflitsen om maaltijden in uw wijk rond te brengen. Allemaal als gevolg van corona. Restaurants hebben in no-time een bezorg- en afhaalservice op poten gezet om het hoofd boven water te kunnen houden.
Het is te hopen dat de restaurants het redden. Het is ze van harte gegund. Maar ik maak mij zorgen. Want ook al doen restauranteigenaars hun uiterste best om hun bedrijf te redden, het zou toch zomaar kunnen gebeuren dat ze alsnog op de fles gaan… omdat het juridisch niet goed geregeld is!
Laat ik duidelijk maken wat ik bedoel. Ik vraag mij af of deze restauranteigenaars, die zelf mensen hebben aangetrokken, zich realiseren aan welke risico’s zij de fietsers en scooterrijders blootstellen. En niet alleen hen, maar ook zichzelf.
Ongeval tijdens het bezorgen van maaltijden
Wat denkt u? Stel, een fietser die eten bezorgt in de wijk komt ten val, omdat hij te snel rijdt, niet meer op tijd kan stoppen en uit de bocht vliegt. Zou u dan denken dat de werkgever (lees: restauranteigenaar) aansprakelijk is? Nee toch? Wat kan die restauranteigenaar hier nu aan doen?
Dat klopt. Tenzij…
De restauranteigenaar is niet aansprakelijk, want hij kon het ongeval niet voorkomen, hij kon er niets aan doen. Tenzij hij natuurlijk tegen zijn werknemer heeft gezegd dat de bezorging van de maaltijd haast heeft en de bezorger best mocht doorrijden… Ook al moest hij dan onverantwoord hard rijden…
Toch letselschade vergoeden
Maar… toch kan het zijn dat de restauranteigenaar de letselschade van de onfortuinlijke maaltijdbezorgende werknemer moet vergoeden. Dit is het geval als hij de werkgever is van de bezorger en hij niet is verzekerd voor verkeersongevallen van zijn werknemers die gebeuren tijdens werktijd.
In het TNT-arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat een werkgever zijn werknemers – die zich voor het uitvoeren van de door hem opgedragen werkzaamheden in het verkeer moet begeven – goed moet verzekeren tegen verkeersongevallen. Doet hij dat niet, dan is hij geen goede werkgever in de zin van de wet (artikel 7: 611 BW). Hij moet dan de schade van de werknemer zelf vergoeden tot maximaal het bedrag dat de werknemer zou hebben gekregen als de werkgever zich wel goed had verzekerd.
Advies: sluit die verzekering af
Ik vraag mij af of de restauranteigenaars zich hier bewust van zijn en zo niet dan is mijn advies een dergelijke verzekering vandaag nog af te sluiten.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.