Letselschade-advocaat duur? Het misverstand uitgelegd

Letselschade
Blog
2 oktober 2017

Is een letselschade-advocaat duur? Daar zijn veel misverstanden over. In dit artikel legt letselschade-advocaat Anneke van Tol uit dat een letselschade-advocaat niet duur is.

Ik hoor het zo vaak: “Ik weet niet of ik de tegenpartij aansprakelijk moet stellen. Straks moet ik meer betalen aan u dan ik aan schade vergoed krijg!”

Ik begrijp dit natuurlijk heel goed. Waarom zou u al die moeite doen, als u er uiteindelijk niets aan overhoudt? Maar het ligt anders. Vaak betaalt u als slachtoffer helemaal niets! Hoe dat kan? Ik leg het u uit.

Ongeval

Stel, u rijdt op uw fiets naar huis na een lange dag hard werken. U bent helaas niet de enige weggebruiker. Een automobilist geeft u geen voorrang en rijdt u omver. U valt en heeft veel pijn aan uw rechterzij. De ambulance wordt gebeld en komt tegelijk met de politie ter plaatse. U wordt voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig heeft u ‘slechts’ een paar gekneusde ribben.

Schade

Uw herstel verloopt voorspoedig. U heeft weinig financiële schade. Tenminste, dat denkt u…

Uw schade, ook al valt het letsel mee, loopt al snel op tot minimaal een paar duizend euro. U heeft niet alleen recht op de vergoeding van het eigen risico dat uw zorgverzekeraar bij u in rekening brengt, maar ook op een smartengeldvergoeding.

Als u daarnaast enige tijd niet in staat bent uw huishouden draaiende te houden, heeft u ook nog eens recht op een huishoudelijke hulp. Deze huishoudelijke hulp hoeft geen betaalde hulp te zijn. Ook als uw partner, buurvrouw of vriendin u kosteloos komt helpen, heeft u recht op een vergoeding. Kunt u niets meer zelf en woont u alleen, dan heeft u recht op een vergoeding voor een huishoudelijke hulp van tussen de 65 euro en 130 euro per week. Voor de geïnteresseerden onder u, neemt u eens een kijkje op de website van de Letselschaderaad. U vindt hier richtlijnen voor bedragen die als schadevergoeding moeten worden uitgekeerd voor verschillende schadeposten. Schadeposten waar u waarschijnlijk niet zo snel aan gedacht zou hebben.

Advocaatkosten

Maar, hoor ik veel cliënten zeggen, dat is allemaal leuk, maar wat blijft er voor mij over als ik u heb betaald?

Ik oogst vaak verbazing als ik zeg dat niets van de schadevergoeding aan mij hoeft te worden betaald. Doe ik mijn werk dan gratis en voor niets? Nee, mijn kosten breng ik in rekening bij de tegenpartij. Mijn kosten zijn namelijk onderdeel van uw schade: als u het ongeval niet gehad zou hebben, zou u mij ook niet hebben hoeven inschakelen. Omdat mijn kosten onderdeel van uw schade zijn, moet de tegenpartij mijn kosten vergoeden. U betaalt dan niets, zo eenvoudig is het.

Procedure

En wat nu als de wederpartij de aansprakelijkheid niet erkent en er in uw zaak geprocedeerd moet worden? Maakt u zich geen zorgen. Ten eerste wordt er in letselschadezaken heel weinig geprocedeerd en als het al gebeurt, dan maak ik van tevoren prijsafspraken met u. U weet dan van tevoren waar u aan toe bent. Wanneer uw specifieke zaak in mijn ogen niet tot een aansprakelijkheid zal leiden, zal ik u daarover ook eerlijk adviseren.

U kunt vervolgens de afweging maken of het zinvol is de procedure te starten of niet. Uw beslissing zal afhangen van het belang dat u bij de zaak heeft, de kosten en de kans dat u de procedure wint. In dat laatste geval zal de tegenpartij de proceskosten moeten betalen. Natuurlijk adviseer ik u hierin. Ook ik wil dat u uw schade vergoed krijgt en niet dat u ‘erbij inschiet’.

Rechtsbijstandsverzekering en procedure

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, zal de rechtsbijstandsverzekeraar voor u kosteloos kunnen procederen. Maar wat nu als u door een advocaat van uw eigen keuze wilt worden bijgestaan? Moet u dan wel advocaatkosten betalen? Het antwoord is: ‘Nee’.
In  2013 heeft het Europese Hof beslist dat in elke procedure de verzekerde van een rechtsbijstandsverzekeraar het recht heeft op de vrije advocaatkeuze. Dit houdt in dat de verzekerde op kosten van de rechtsbijstandsverzekeraar kan kiezen door welke advocaat hij wil worden bijgestaan. Ook in dat geval betaalt u mij dus niets.

Conclusie

Eigenlijk heb ik twee conclusies voor u. Ten eerste dat het vrijwel altijd de moeite loont om een advocaat in te schakelen. De kennis en vaardigheden van de advocaat zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft.
Ten tweede hoeft u de kosten van een advocaat dus niet zelf te betalen. Dat doet de (verzekeraar van de) persoon die uw letsel heeft veroorzaakt.


Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›