Letselschade door een ansichtkaart…

Letselschade
Blog
15 november 2019

Update januari 2022: het Gerechtshof heeft in 2021 uitspraak gedaan in hoger beroep. Lees er meer over via de link onderaan dit artikel.

Op ons kantoor in Alphen werken wij binnen onze afdeling letselschade in teams. Dat is handig als een collega op vakantie is of een cursus heeft. Bij ons op de kamer hangt een groot whiteboard.

Het whiteboard hing er maar een beetje stof te vangen. We hebben daarom afgesproken dat als iemand uit ons team op vakantie gaat (of een weekendje weg) er een kaartje wordt gestuurd en je een koelkastmagneet meeneemt. Belangrijk: hoe fouter hoe beter. Inmiddels begint het whiteboard al aardig vol te raken (ook omdat we het gebruiken voor kaartjes van cliënten) en we hebben bijna een tweede whiteboard nodig.

Maar wat als ik het whiteboard met alle kaartjes wil bewonderen, achteruit loop en vervolgens val over de grote rugzak van die slordige collega? Is mijn werkgever dan aansprakelijk voor mijn gebroken arm en de schade die daaruit voortvloeit?

Nee. De rechter heeft hierover een uitspraak gedaan. Een werkgever heeft een vergaande zorgverplichting voor de veiligheid van haar medewerkers. Wanneer een werknemer kan aantonen dat hem een ongeval tijdens werktijd is overkomen, is het aan de werkgever om aan te tonen dat zij aan haar zorgplicht heeft voldaan en de situatie veilig was. Dat is vaak lastig en een werkgever is daarom vaak de klos (en dus aansprakelijk voor een bedrijfsongeval).

Aanleiding voor deze uitspraak was een dame die tijdens werktijd een kerstkaart aan het ophangen was, vervolgens achteruit liep en viel over een aantal grote kratten die daar in de ochtend waren neergezet. De kratten waren goed zichtbaar als je er op een normale manier heen was gelopen. De rechter oordeelde dat er sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De werkgever had geen bijzondere zorgplicht om dit soort ongevallen te voorkomen.

Wij gaan ondertussen gewoon door met het ophangen van de ansichtkaarten.

Deze column verscheen ook in de Voorschotense Krant van november 2019.

Update over het onderwerp in dit artikel: Gerechtshof doet uitspraak in hoger beroep

Zie de update over het onderwerp hier


Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 70 70 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


  Lees meer ›