Medisch geheim en de lachende rechter

Letselschade
Blog
18 augustus 2010

In een letselschadezaak sta ik een voorname heer bij. Hij heeft een ernstig ongeluk gehad. Dat weerhoudt de verzekeraar er niet van om de gevolgen van het ongeval te bagatelliseren. “Hij stelt zich aan. Die laatste stap in zijn carrière van vice-president naar CEO zou hij toch nooit hebben gemaakt. En voor het ongeval was hij toch eigenlijk ook vast en zeker wel wat zwakjes, want hij was al 58 jaar, nou dan weet je het wel!”

Met verontwaardiging hoor ik de verweren aan. Wat een onzin! Mijn cliënt was voor het ongeval kerngezond en dat kan ik bewijzen. Maar daar wordt in letselschadeland moeilijk over gedaan. Het medisch geheim is heilig. De medische gegevens mogen niet zomaar door de verzekeraar worden opgevraagd. Toch ben ik juist een voorstander van openheid. Als jij een paar ton van de verzekeraar wilt hebben, dan vind ik dat het eerlijk en duidelijk onderbouwd moet worden.

Dat vindt mijn cliënt gelukkig ook en dus vraag ik bij de huisarts zijn medische geschiedenis op. Per kerende post krijg ik een overzicht van de huisarts. Vol met… aambeien. Ik bespreek de kwestie met cliënt. “Ik weet dat ik aambeien heb ja, maar verder ben ik toch kerngezond? Het kan me niets schelen, laat ze maar zien dat ze kletsen en dat mij niets mankeerde voor het ongeluk. Nou ja, bijna niets dan,” voegt hij er met een knipoog aan toe.

Daar zitten we dan bij de rechter. Na een lang juridisch debat komen we toe aan de medische kant van de zaak. De rechter buigt zich over haar bureau en richt zich tot de voorname heer. “Mijnheer, wij gaan het nu hebben over de medische kant van uw zaak. Bent u op de hoogte van de discussie en weet u waarover wij het nu gaan hebben?” Met een grote grijns buldert mijn cliënt: “Jazeker, over mijn aambeien!”

Het is een van de weinige keren dat ik een rechter in de rechtszaal in de lach zie schieten. Ter zitting nog, veegt de rechter de verweren van de verzekeraar de prullenbak in. Zij geeft aan dat, afgezien van wat ‘kleine medische problemen’, mijnheer niets mankeerde voor het ongeval. Na de zitting is mijn cliënt erg vrolijk. Met een grote glimlach zegt hij: “Karin, geloof me, ik ben nog nooit zo blij geweest met mijn aambeien!”

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›