Misbruik verzekerd

Letselschade
Blog
18 januari 2012

De 64 misbruikslachtoffers van zwemleraar Benno L. uit Den Bosch krijgen schadevergoeding. De verzekeraar van de zwemschool betaalt 900.000 euro.

Volstrekt logisch denkt u? Maar zo logisch is dat helemaal niet. Kijkt u uw aansprakelijkheidspolis er maar eens op na. Daar staat een ‘opzetclausule’ in. Als u op straat iemand een oplawaai verkoopt, dan heeft u niets aan uw aansprakelijkheidsverzekering. Uw polis zegt namelijk dat als u iemand opzettelijk schade toebrengt, u naar polisdekking kunt fluiten. Het slachtoffer kan de dader zelf wel aanspreken, maar dat is meestal een ‘kale kip’.

Bij letselschadezaken als gevolg van seksueel misbruik beroepen aansprakelijkheidsverzekeraars zich vaak op de ‘opzetclausule’: Opzet, dus geen schadevergoeding! Nu was er in het verleden een slimme advocaat die namens een slachtoffertje zei: “De dader heeft bij kindermisbruik niet het doel om schade toe te brengen.”

Dat was een goede vondst en de rechter gaf hem gelijk, de verzekeraar moest betalen. Verzekeraars raakten van die uitweg in paniek en pasten de polisvoorwaarden aan. Veel polissen zijn nu waterdicht, misbruikproof. Kind misbruikt? Jammer dan. Misbruik is uitgesloten van polisdekking. Misbruikslachtoffers krijgen dan dus geen schadevergoeding van de verzekeraar. Vindt u dat redelijk? Ik niet.

Natuurlijk kunnen de ouders van de slachtoffertjes de dader zelf aanspreken, maar hoe groot acht u de kans dat Benno L. 9 ton kan ophoesten? Als de verzekeraar de schade niet dekt, blijven de slachtoffertjes na hun gruwelijke ervaringen ook nog eens met lege handen staan. De enige oplossing is om van te voren eerst naar de verzekeringspolis van het zwembad te vragen… Ze zien u aankomen.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›