Playboy versus GeenStijl, F*cking Vet!

Letselschade
Blog
11 april 2016

Kent u Britt Dekker nog? Britt is een jonge dame die in verschillende tv-programma’s vooral opviel door haar bijzondere uitspraken. Zij werd bekend om teksten als ‘F*cking vet!’ en om haar vermoeden dat Nelson Mandela een bekende Surinamer was.

Britt had wel andere kwaliteiten, waar Playboy in 2011 aandacht voor had. Voordat Playboy de gelegenheid kreeg om de Britt-foto’s te publiceren in november 2011, waren de foto’s te vinden via de website www.geenstijl.nl. Met de kop ‘Fucking uitgelekt! Naaktfoto’s Britt Dekker’ lokte de site bezoekers.

Via een hyperlink met de tekst: ‘HIERRR’ werd de bezoeker van de website doorgeleid naar een Australische website voor dataopslag. Daar kon je de naaktfoto’s downloaden. Mag dat als Britt en Playboy daar geen toestemming voor gegeven hebben?

Spannend

Daarover ontstaat een juridisch spannende discussie. Playboy vindt (dagvaarding, PDF) dat er inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht en het portretrecht en dat er een onrechtmatige daad is gepleegd. De rechtbank Amsterdam deelt die opvatting (hier het vonnis). Het Hof Amsterdam is het daar niet mee eens (hier het arrest).

Onze lieve naakte Britt wordt uiteindelijk bij de Hoge Raad over de schutting geworpen. Als de Hoge Raad het niet weet, kan de Hoge Raad via een ‘hulplijn’ vragen voorleggen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat doet de Hoge Raad in het geval van Britt (hier het arrest).

Hyperlink

In het kort gaat het om de vraag of je een hyperlink mag plaatsen naar materiaal dat zonder toestemming van de betrokkene op internet gezet is. Daarbij is belangrijk dat een hyperlink alleen maar een verwijzing is naar een website en dus slechts een instructie aan de internetbrowser om een andere website te openen. De hyperlink zelf is niet gelijk te stellen aan de inhoud van die andere website.

Wel advies, nog geen ultieme duidelijkheid

Voordat het Hof van Justitie zich over de vragen van de Hoge Raad uit mag laten, krijgt het Hof advies van een advocaat-generaal. Dit advies is op 7 april 2016 bekend gemaakt (hier het advies). De advocaat-generaal  vindt dat de hyperlink mag. Dit is een belangrijke tussenstap naar de uiteindelijke uitspraak. Het Hof van Justitie volgt meestal het advies van de advocaat-generaal. Dáárna moet de Hoge Raad zich er nog over uitlaten. Het duurt dus nog wel even voordat we duidelijkheid hebben.

Meer dan naaktfoto’s

In de tussentijd levert een korte zoektocht via Google op de termen ‘Britt dekker naaktfoto’s’ een waslijst aan verschillende naaktfoto’s van Britt op (toegegeven, op stille naaktfoto’s doet ze het beter dan pratend op tv). De uitspraak gaat dus al lang niet meer over de naaktfoto’s van Britt. De uitspraak gaat inmiddels echt ergens over.

Als het Hof van Justitie het advies volgt, geeft dat een vrijbrief om alle mogelijke hyperlinks te plaatsen met als excuus dat het toch slechts een doorverwijzing is naar een andere website. Als het Hof van Justitie bepaalt dat het niet toegestaan is om zo’n link te plaatsen zou dit kunnen leiden tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting en van informatie.

Roze kousen

Linksom of rechtsom, een naakt meisje in roze kousen dat denkt dat Nelson Mandela de enige bekende Surinamer is, zal een stukje internetgeschiedenis gaan schrijven. F*cking Vet!

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Puntjes op de i bij shockschade of is het schokschade?

  22 mei 2024

  Puntjes op de i bij shockschade of is het schokschade?

  Een nieuwe update over shockschade / schokschade In haar vorige blog over shockschade legde letselschadeadvocaat […]


  Lees meer ›
  Nieuwe uitspraak Hoge Raad zwart werk, baanbrekende uitspraak?

  23 april 2024

  Nieuwe uitspraak Hoge Raad zwart werk, baanbrekende uitspraak?

  Kun je inkomsten uit zwart werken verhalen bij letselschade? Op vrijdag 12 april 2024 heeft […]


  Lees meer ›
  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  15 april 2024

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


  Lees meer ›