Poll | Wel of niet aansprakelijk? U mag het zeggen!

Letselschade
Blog
20 juli 2021

Dagelijks moeten wij letselschade-behandelaren discussies voeren met de ‘andere’ partij over de vraag wie aansprakelijk is. In Nederland geldt nog steeds dat iemand zijn eigen schade draagt, tenzij een ander daarvoor aansprakelijk is. Dat klinkt simpel, maar wanneer is iemand dan aansprakelijk? In dit geval mag u het zeggen!

[UPDATE 23 augustus 2021] Wat vond u?

[UPDATE 27 januari 2022] Wat vond de rechter?

Het leek me wel eens aardig om u als lezer een voorbeeld uit de praktijk voor te leggen, met de vraag wat u zou doen. Hieronder beschrijf ik een waargebeurde situatie. Aan u de vraag wat uw oordeel zou zijn als rechter. Ik ben benieuwd hoe u tegen deze situatie aankijkt. In mijn volgende blog vertel ik hoe ik als advocaat letselschade met dit vraagstuk omga.

De casus

Een werknemer wordt aan het eind van de dag door zijn baas afgezet langs de kant van een weg. De plek waar hij wordt afgezet is een officiële stopplaats. Tegenover deze stopplaats is de parkeerplaats waar de auto van de werknemer staat. In het beeld hieronder ziet u bij het rode pijltje de stopplaats waar de werknemer uitstapte. Ook ziet u de parkeerplaats waar hij heen moest.

Om bij de parkeerplaats te komen, moet hij de weg oversteken. Auto’s mogen daar 80 kilometer per uur rijden. Een oversteekplaats ligt 200 meter verderop. De bedoeling is uiteraard dat de werknemer daarheen loopt en daar dan braaf de weg oversteekt. Maar u voelt hem al aankomen. De werknemer loopt niet naar de oversteekplaats, maar steekt direct de weg over. Vervolgens wordt hij aangereden door een automobilist en raakt ernstig gewond. De automobilist reed niet te hard. Volgens de getuigenverklaringen en de verklaring van de automobilist zelf stak de werknemer plotseling de weg over. Het zicht was voor zowel de werknemer als de automobilist goed.

Wat denkt u?

De vraag is nu: wie is aansprakelijk en waarom? U kunt hieronder aangeven wie volgens u aansprakelijk is voor het ongeval. Is het de automobilist of de werknemer die overstak?

In mijn volgende artikel zal ik op deze plek aangeven wie er volgens mij aansprakelijk is en waarom. Voor de aardigheid verloot ik onder de inzenders een enige echte Berntsen Mulder Advocaten chocoladereep.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

  28 februari 2024

  Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

  Elektrische voertuigen (Deel IV) Dit is deel IV in de blogserie over elektrische voertuigen: Deel […]


  Lees meer ›
  Smartengeld na stiekeme crematie van vader

  7 februari 2024

  Smartengeld na stiekeme crematie van vader

  Zus moet schadevergoeding betalen na geheime crematie vader Op 22 december 2023 heeft de rechtbank […]


  Lees meer ›
  Aansprakelijkheid voor elektrische voertuigen

  4 december 2023

  Aansprakelijkheid voor elektrische voertuigen

  Elektrische voertuigen, het Hof van Justitie doet uitspraak (Deel III) Het stikt er tegenwoordig van: […]


  Lees meer ›