Poll | Wel of niet aansprakelijk? U mag het zeggen!

Letselschade
Blog
20 juli 2021

Dagelijks moeten wij letselschade-behandelaren discussies voeren met de ‘andere’ partij over de vraag wie aansprakelijk is. In Nederland geldt nog steeds dat iemand zijn eigen schade draagt, tenzij een ander daarvoor aansprakelijk is. Dat klinkt simpel, maar wanneer is iemand dan aansprakelijk? In dit geval mag u het zeggen!

[UPDATE 23 augustus 2021] Wat vond u?

[UPDATE 27 januari 2022] Wat vond de rechter?

Het leek me wel eens aardig om u als lezer een voorbeeld uit de praktijk voor te leggen, met de vraag wat u zou doen. Hieronder beschrijf ik een waargebeurde situatie. Aan u de vraag wat uw oordeel zou zijn als rechter. Ik ben benieuwd hoe u tegen deze situatie aankijkt. In mijn volgende blog vertel ik hoe ik als advocaat letselschade met dit vraagstuk omga.

De casus

Een werknemer wordt aan het eind van de dag door zijn baas afgezet langs de kant van een weg. De plek waar hij wordt afgezet is een officiële stopplaats. Tegenover deze stopplaats is de parkeerplaats waar de auto van de werknemer staat. In het beeld hieronder ziet u bij het rode pijltje de stopplaats waar de werknemer uitstapte. Ook ziet u de parkeerplaats waar hij heen moest.

Om bij de parkeerplaats te komen, moet hij de weg oversteken. Auto’s mogen daar 80 kilometer per uur rijden. Een oversteekplaats ligt 200 meter verderop. De bedoeling is uiteraard dat de werknemer daarheen loopt en daar dan braaf de weg oversteekt. Maar u voelt hem al aankomen. De werknemer loopt niet naar de oversteekplaats, maar steekt direct de weg over. Vervolgens wordt hij aangereden door een automobilist en raakt ernstig gewond. De automobilist reed niet te hard. Volgens de getuigenverklaringen en de verklaring van de automobilist zelf stak de werknemer plotseling de weg over. Het zicht was voor zowel de werknemer als de automobilist goed.

Wat denkt u?

De vraag is nu: wie is aansprakelijk en waarom? U kunt hieronder aangeven wie volgens u aansprakelijk is voor het ongeval. Is het de automobilist of de werknemer die overstak?

In mijn volgende artikel zal ik op deze plek aangeven wie er volgens mij aansprakelijk is en waarom. Voor de aardigheid verloot ik onder de inzenders een enige echte Berntsen Mulder Advocaten chocoladereep.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

  1 juli 2024

  Letselschadeonderhandelingen met de verzekeraar, vrijgeleide A38 en bosaardbeien

  Hoe verzekeraars omgaan met zaken ‘Als je elke zaak afwijst, dan haakt ongeveer 70% van […]


  Lees meer ›
  Letselschade en recht op Wmo

  5 juni 2024

  Letselschade en recht op Wmo

  Let op uw recht op Wmo-ondersteuning Na een vaststellingsovereenkomst in een letselschadezaak kan het recht […]


  Lees meer ›
  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  27 mei 2024

  Als de vrouwen slapen, komen wij tevoorschijn

  Stiekem toch geopereerd door de arts-assistent, ziekenhuis aansprakelijk Patiënte spreekt met haar arts af dat […]


  Lees meer ›