Poll | Wel of niet aansprakelijk? U mag het zeggen!

Letselschade
Blog
20 juli 2021

Dagelijks moeten wij letselschade-behandelaren discussies voeren met de ‘andere’ partij over de vraag wie aansprakelijk is. In Nederland geldt nog steeds dat iemand zijn eigen schade draagt, tenzij een ander daarvoor aansprakelijk is. Dat klinkt simpel, maar wanneer is iemand dan aansprakelijk? In dit geval mag u het zeggen!

[UPDATE 23 augustus 2021] Wat vond u?

[UPDATE 27 januari 2022] Wat vond de rechter?

Het leek me wel eens aardig om u als lezer een voorbeeld uit de praktijk voor te leggen, met de vraag wat u zou doen. Hieronder beschrijf ik een waargebeurde situatie. Aan u de vraag wat uw oordeel zou zijn als rechter. Ik ben benieuwd hoe u tegen deze situatie aankijkt. In mijn volgende blog vertel ik hoe ik als advocaat letselschade met dit vraagstuk omga.

De casus

Een werknemer wordt aan het eind van de dag door zijn baas afgezet langs de kant van een weg. De plek waar hij wordt afgezet is een officiële stopplaats. Tegenover deze stopplaats is de parkeerplaats waar de auto van de werknemer staat. In het beeld hieronder ziet u bij het rode pijltje de stopplaats waar de werknemer uitstapte. Ook ziet u de parkeerplaats waar hij heen moest.

Om bij de parkeerplaats te komen, moet hij de weg oversteken. Auto’s mogen daar 80 kilometer per uur rijden. Een oversteekplaats ligt 200 meter verderop. De bedoeling is uiteraard dat de werknemer daarheen loopt en daar dan braaf de weg oversteekt. Maar u voelt hem al aankomen. De werknemer loopt niet naar de oversteekplaats, maar steekt direct de weg over. Vervolgens wordt hij aangereden door een automobilist en raakt ernstig gewond. De automobilist reed niet te hard. Volgens de getuigenverklaringen en de verklaring van de automobilist zelf stak de werknemer plotseling de weg over. Het zicht was voor zowel de werknemer als de automobilist goed.

Wat denkt u?

De vraag is nu: wie is aansprakelijk en waarom? U kunt hieronder aangeven wie volgens u aansprakelijk is voor het ongeval. Is het de automobilist of de werknemer die overstak?

In mijn volgende artikel zal ik op deze plek aangeven wie er volgens mij aansprakelijk is en waarom. Voor de aardigheid verloot ik onder de inzenders een enige echte Berntsen Mulder Advocaten chocoladereep.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


  Lees meer ›