Seks en letselschade

Letselschade
Blog
18 mei 2018

Letsel kan ook invloed hebben op het seksleven en de intimiteit van slachtoffers. Wanneer iemand letsel oploopt, kan dat ook gevolgen hebben voor het seksleven en de intimiteit van het slachtoffer. Daar wordt door advocaten nog niet veel over gesproken. Onterecht, vindt Karin Nijman.

“Is de intimiteit in uw relatie veranderd sinds het ongeluk?” Als je er over begint, krijgen zowel advocaten als verzekeraars de hik. “Wat zegt ze nou?” zie je ze denken. “Gaan we het hier echt over hebben?”

Seks

Een letselschaderapport heeft een standaardindeling. Eerst staat er iets over het ongeval, dan over de aansprakelijkheid, over de medische kanten van de zaak, over het huishouden en de hobby’s. En natuurlijk gaat het ook over de geleden schade. Waarom niet standaard een kopje ‘seks’? Of ‘intimiteit’?

De vraag: “Hoe staat het met de seks?”, is zowel voor de vragensteller als voor de partij die erop moet antwoorden vrij confronterend. De vraag: “Is de intimiteit in uw relatie veranderd sinds het ongeluk?” geeft zowel de vragensteller als de bevraagde partij ruimte.

Gebroken hart

Een cliënt van mij werd ooit in het ziekenhuis al verlaten door zijn vrouw. Het was direct na het ongeluk duidelijk dat haar man de rest van zijn leven invalide zou blijven. Na een paar weken vertelde ze hem, zittend op zijn ziekenhuisbed, dat ze dat niet aan kon en dat ze van hem zou scheiden. Ze hadden net voor het ongeluk besloten om samen aan kinderen te beginnen.

Jaren later ter voorbereiding op de expertise, kwam het onderwerp ‘intimiteit’ aan de orde. De cliënt antwoordde in tranen: “Dat mijn lichaam gebroken is, daar kan ik mee leven. Maar dat mijn hart gebroken is, doet meer pijn dan alle wonden bij elkaar.”

Dwarslaesie

Toen ik mijn eerste cliënt met een dwarslaesie ontmoette, ging ik er vanuit dat je dan ook geen seks meer kon hebben. Maar dat werkt zo niet. Sommige mensen met een dwarslaesie kunnen nog wel een erectie krijgen, anderen weer niet. De intimiteit met een partner verandert drastisch. Is hulp van een seksuoloog wenselijk? Welke mogelijkheden zijn er nog wel? Welke hulpmiddelen of medicijnen?

Pletten

Stelt u zich eens een slachtoffer van een fietsongeluk voor met ernstig en blijvend letsel aan zijn rechter onderarm en pols. Hij is 1,85 meter lang en weegt 95 kilo. Zijn vrouw is 1,70 en weegt 60 kilo. Ze zien er uit als een vrolijk stel. Ik vraag in aanwezigheid van zowel man als vrouw naar de intimiteit. Hij kijkt me lange tijd aan en zegt uiteindelijk: “Hoe denkt u dat ik met één arm nog op mijn echtgenote kan liggen zonder haar te pletten?”

Hoofdpijn

Van vrouwen wordt gezegd dat ze nogal eens hoofdpijn hebben op de momenten dat het net leuk wordt ’s avonds. Maar niet mijn cliënte met een eigen bedrijf. Die was altijd in voor een gezellige avond. Zowel met haar eigen man, als met andere mannen. Vrolijk swingden zij samen het leven door. Na het ongeval kwam zij door pijn, ellende en inactiviteit 20 kilo aan. En ze had écht elke dag hoofdpijn. De swingparties waren voorbij. Zelfs de seks met haar eigen man was haar te veel.

In een letselschadezaak met een volwassen slachtoffer is het ongeval vrijwel altijd van invloed op de intimiteit. De intimiteit kan ook beter worden. Bij dat soort verhalen gaat het meestal om de geestelijke intimiteit tussen twee partners. Als letselschade-advocaat hoor je hier naar te vragen. Ook als je dat moeilijk vindt.

Smartengeld

Kijken we naar nummer 681 van de Smartengeldgids (uitspraak: Gerechtshof Leeuwarden van 1 juli 1998, gepubliceerd in Verkeersrecht 1999/51), dan gaat het om een 54-jarige man die 4 kinderen heeft. De huisarts maakt een fout, de man wordt impotent en onvruchtbaar. Het Gerechtshof kent een smartengeldvergoeding toe van € 34.034 (geïndexeerd € 48.885).

Impotentie wordt aangemerkt als ‘zwaar lichamelijk letsel’. Tijdelijke of blijvende beperkingen op seksueel gebied vormen een serieus te nemen beperking.

Verzoek

Dus aan alle verzekeraars en letselschadebehandelaren het verzoek om voortaan een aanvullend kopje in het schaderapport op te nemen: ‘Intimiteit’

Voor alle slachtoffers die dit lezen en het er graag met hun belangenbehartiger over willen hebben… stuur deze blog maar door.
Succes!

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Rijd jij of rijd ik?

    30 augustus 2024

    Rijd jij of rijd ik?

    Wie bleek de bestuurder? Nee, dit is niet de welbekende vraag wie vanavond de Bob […]


    Lees meer ›
    Schrikken van een dode muis: wanneer is uw werkgever aansprakelijk?

    31 juli 2024

    Schrikken van een dode muis: wanneer is uw werkgever aansprakelijk?

    Letselschade voor badjuf na val van toezichtstoel Een opvallende uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant. De […]


    Lees meer ›
    Blijvende invaliditeit in letselschadezaken

    19 juli 2024

    Blijvende invaliditeit in letselschadezaken

    Meer dan alleen een percentage Wanneer u een ongeval overkomt en u daarbij letsel oploopt, […]


    Lees meer ›