Slaperig achter het stuur op vakantie – het belang van een SVI

Letselschade
Blog
1 juni 2018

Letsel na ongeval dat u zelf veroorzaakt? Dan is het goed als u een SVI hebt.

Het is bijna vakantietijd. Bent u er al uit waar de reis naar toe gaat? En ook hoe u dit jaar gaat reizen: met de fiets, het vliegtuig of de auto? Als u met de auto op reis gaat, wil ik u wijzen op een zogeheten ‘SVI’ (Schade Verzekering Inzittenden). Dit aan de hand van een zaak die ik twee jaar terug te behandelen kreeg.

Wat was er gebeurd?

Gezin, vader moeder en drie kinderen, besloten naar Frankrijk op vakantie te gaan. De kinderen waren nog erg klein: één van 1 jaar en een tweeling van 3 jaar. U kunt zich voorstellen dat vader en moeder behoorlijk gestrest en vermoeid in de auto stapten toen zij eindelijk alle spullen hadden ingepakt.

Omdat de kinderen altijd ’s nachts in de auto slapen, vertrokken ze om 20.00 uur. Niet zo verstandig als je al niet echt uitgerust bent, maar enfin, zo ging het nu eenmaal.

Als roosjes

Vol goede moed vertrok het gezin richting Frankrijk. Vader reed. De kinderen sliepen, zoals verwacht, als roosjes. Na een paar uur rijden viel moeder ook in slaap. Vader wilde zo ver mogelijk doorrijden, want als hij zou stoppen, zouden de kinderen wakker worden. En dat wil je niet, dat weet iedereen die met kleine kinderen op vakantie is geweest.

U raadt het al, het ging fout. Het was duidelijk te rustig in de auto en ook vader sukkelde weg. De auto raakte van de weg, botste tegen de vangrail en tolde drie keer om zijn as voordat hij tot stilstand kwam. Gelukkig mankeerden de kinderen niets, maar vader en moeder hadden behoorlijk letsel. Zij benaderden mij met de vraag of ik mogelijkheden zag om hun letselschade te verhalen.

Letselschadezaak moeder

Moeder kon ik geruststellen: de verzekeraar van de auto zal haar schade moeten vergoeden. Moeder kon er als inzittende niets aan doen dat haar man in slaap viel. Dat kan haar niet worden verweten.

Letselschadezaak vader

Vader kon ik niet geruststellen. Hij was zélf in slaap gevallen en is dus zélf de veroorzaker van het ongeval. Hij had geen recht op schadevergoeding.

Schade Verzekering Inzittenden (SVI)

Wat nu als een SVI zou zijn afgesloten? Dan zou vader wel zijn schade vergoed hebben gekregen. Een SVI vergoedt namelijk de letselschade van iedereen die in de auto zit. Ongeacht de vraag wie aansprakelijk is.

Op de site van het Verbond van Verzekeraars staat een productwijzer. U kunt deze hier (PDF, 442 kB) ook downloaden.

Ongevallen Verzekering Inzittenden (OVI)

Als ik aan iemand uit mijn omgeving over een Schade Verzekering Inzittenden vertel, hoor ik vaak: ‘Oh maar die verzekering heb ik hoor’. Bij doorvragen blijkt dan meestal sprake van een OIV: een Ongevallen Inzittenden Verzekering.  Dat is echt iets anders. Een OIV keert een bedrag uit als iemand blijvend letsel heeft overgehouden aan een ongeval. De hoogte van dit bedrag hangt af van de verzekerde som en de polisvoorwaarden. Het bedrag staat helemaal los van de daadwerkelijke schade die geleden wordt.

Kosten

U denkt misschien dat een SVI duur is. Dat valt erg mee. Voor een paar euro per maand heeft u een verzekering voor u en alle andere inzittenden.

Voordelen SVI

Het grote voordeel van een SVI is dus dat u ook uw schade vergoed krijgt als u zelf het ongeval veroorzaakt.

Een ander voordeel is dat u bij een ongeval in het buitenland uw schade gewoon op basis van Nederlands recht vergoed kunt krijgen. Wanneer een vergoeding in het buitenland hoger is dan in Nederland, zou u ervoor kunnen kiezen uw schade op de (verzekeraar van) de veroorzaker van het ongeval te verhalen. De hoogte van de vergoeding hangt dus af van het land waarin het ongeval gebeurt. Wilt u daar meer over weten, neem gerust contact met mij op.

Slot

Voor de vader van dit gezin kon ik helaas bij gebrek aan een SVI niet veel doen. Wel heeft hij kort na het ongeval een SVI afgesloten. Vorige week meldde hij opnieuw een zaak aan: zijn vrouw was een eenzijdig ongeval met ernstig letsel overkomen. Voor haar had ik nu een beter bericht…

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  mr. Anneke van Tol
  mr. Anneke van Tol

  Advocaat letselschade (met LSA-keurmerk)

  0172 - 42 41 72

  EmailLinkedIn

  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas zijn er af en toe […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als ik mijn kinderen naar school […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. Per 1 januari 2023 is […]


  Lees meer ›