Smartengeld voor ouders Maja Bradaric

Letselschade
Blog
29 december 2014

Op 17 november 2003 werd de 16-jarige Maja Bradaric vermoord. Haar lichaam werd in brand gestoken. Meer dan 10 jaar later, op 16 december 2014, heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat de ouders 12.000 euro smartengeld per persoon krijgen (ECLI:NL:GHARL:2014:9440).

In de nieuwsbrief van oktober 2014 legden wij het verschil uit tussen affectieschade en shockschade. In deze uitspraak gaat het om shockschade.

De Hoge Raad bepaalde in het Kindertaxi-arrest van 22 februari 2002 (ECLI:NL:HR:2002:AD5356) dat shockschade (smartengeld) vergoed kan worden als er sprake is geweest van waarneming van de gebeurtenis of directe confrontatie met de ernstige gevolgen daarvan. De moordenaar(s) van Maja Bradaric hebben aangevoerd dat de ouders van Maja geen recht op smartengeld hadden omdat geen sprake was van een ‘directe confrontatie’. Maar de ouders zijn wel geconfronteerd met verkoolde kledingresten en sierraden die van het verbrande lichaam van hun dochter afkomstig waren. Bovendien heeft de technische recherche de ouders met klem afgeraden om de stoffelijke resten van Maja te bekijken. Maar met alle informatie konden de ouders zich onvermijdelijk een voorstelling maken van de toestand waarin het lichaam van hun dochter zich na de moord en verbranding bevond. Afscheid van hun dochter kon daardoor niet meer plaatsvinden.

Het hof vindt dat de ouders op directe wijze zijn geconfronteerd met de ernstige gevolgen van de gebeurtenissen die de dood van Maja tot gevolg hebben gehad en de omstandigheden waaronder dit heeft plaatsgevonden. Vast staat ook dat hetgeen waarmee de ouders zijn geconfronteerd bij hen een hevige schok teweeg heeft gebracht.

Dit is vergelijkbaar met een feitelijke waarneming. Daarbij werden de ouders na de moord door de uitgebreide media-aandacht en het strafrechtelijke onderzoek voortdurend geconfronteerd met de gruwelijke details van de moord. Daarom vindt het Gerechtshof dat voldaan is aan het vereiste van directe confrontatie. En daarom krijgen de ouders een shockschadevergoeding (smartengeld) van 12.000 euro per persoon. Een schamele troost.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›