Smartengeld voor ouders Maja Bradaric

Letselschade
Blog
29 december 2014

Op 17 november 2003 werd de 16-jarige Maja Bradaric vermoord. Haar lichaam werd in brand gestoken. Meer dan 10 jaar later, op 16 december 2014, heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat de ouders 12.000 euro smartengeld per persoon krijgen (ECLI:NL:GHARL:2014:9440).

In de nieuwsbrief van oktober 2014 legden wij het verschil uit tussen affectieschade en shockschade. In deze uitspraak gaat het om shockschade.

De Hoge Raad bepaalde in het Kindertaxi-arrest van 22 februari 2002 (ECLI:NL:HR:2002:AD5356) dat shockschade (smartengeld) vergoed kan worden als er sprake is geweest van waarneming van de gebeurtenis of directe confrontatie met de ernstige gevolgen daarvan. De moordenaar(s) van Maja Bradaric hebben aangevoerd dat de ouders van Maja geen recht op smartengeld hadden omdat geen sprake was van een ‘directe confrontatie’. Maar de ouders zijn wel geconfronteerd met verkoolde kledingresten en sierraden die van het verbrande lichaam van hun dochter afkomstig waren. Bovendien heeft de technische recherche de ouders met klem afgeraden om de stoffelijke resten van Maja te bekijken. Maar met alle informatie konden de ouders zich onvermijdelijk een voorstelling maken van de toestand waarin het lichaam van hun dochter zich na de moord en verbranding bevond. Afscheid van hun dochter kon daardoor niet meer plaatsvinden.

Het hof vindt dat de ouders op directe wijze zijn geconfronteerd met de ernstige gevolgen van de gebeurtenissen die de dood van Maja tot gevolg hebben gehad en de omstandigheden waaronder dit heeft plaatsgevonden. Vast staat ook dat hetgeen waarmee de ouders zijn geconfronteerd bij hen een hevige schok teweeg heeft gebracht.

Dit is vergelijkbaar met een feitelijke waarneming. Daarbij werden de ouders na de moord door de uitgebreide media-aandacht en het strafrechtelijke onderzoek voortdurend geconfronteerd met de gruwelijke details van de moord. Daarom vindt het Gerechtshof dat voldaan is aan het vereiste van directe confrontatie. En daarom krijgen de ouders een shockschadevergoeding (smartengeld) van 12.000 euro per persoon. Een schamele troost.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    mr. Karin Nijman-Weninger
    mr. Karin Nijman-Weninger

    Advocaat-partner letselschade, loonregres & Wmo-regres

    0172 - 42 70 71

    EmailLinkedIn

    Gerelateerde blogs

    Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

    20 april 2023

    Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

    Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas zijn er af en toe […]


    Lees meer ›
    De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

    24 januari 2023

    De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

    Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als ik mijn kinderen naar school […]


    Lees meer ›
    Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

    20 januari 2023

    Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

    Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. Per 1 januari 2023 is […]


    Lees meer ›