Toegang tot recht wordt illusie

Letselschade
Blog
14 september 2014

Op het Plein in Den Haag protesteerden vandaag ruim 500 advocaten tegen de voorgestelde bezuinigingen op het griffiegeld.

Petitie: 12.000 handtekeningen

De advocaten overhandigden Minister Opstelten een petitie met ruim 12.000 handtekeningen. Onder luid boe-geroep, legde Opstelten uit dat het allemaal wel mee zou vallen. Hij beloofde dat de toegang tot het recht gehandhaafd zou blijven. Maar volgens de advocaten is zijn voorstel juist in strijd met het Europese recht. Iedereen moet toegang tot de rechter hebben, ook armere mensen.

D66 is tegen

Oppositieleider Alexander Pechtold kwam de advocaten een hart onder de riem steken. Pechtold vindt het principe dat de vervuiler betaalt onzinnig. “Je kunt er niets aan doen als je vrouw wil scheiden. Maar je moet wel 50% meer griffiegeld gaan betalen!” zo liet Pechtold weten.

CNV steunt advocaten

Ook Berntsen Mulder Advocaten protesteerde mee, gesteund door de CNV, de notarissen, de Consumentenbond en de deurwaarders. De CNV noemde het protest “buitengewoon belangrijk” en uitte kritiek op de journalisten voor het onderschatten van het probleem. Op de radio ging het vanmorgen nogal lacherig over het eigen belang van advocaten.

De advocaten zijn niet degene die hier last van gaan krijgen, was de boodschap van de CNV, dat zijn de werknemers die straks een conflict met hun baas hebben, maar geen procedure meer kunnen betalen. De Consumentenbond riep de minister op: “Haal dit onzalige voorstel zo gauw mogelijk van tafel!”

Bluswater

Een deurwaarder, vertelde: “voor een geschil over een huurschuld van 550 euro betaal je 460 euro griffiegeld!” Hij nodigde de Minister uit om een dag mee te lopen en te zien wat dat met de gewone burger doet. De Minister belooft dat de toegang tot het recht gehandhaafd blijft, maar, zo stelt de deurwaarder: “De bezuinigingsvoorstellen komen er op neer dat de brandweer alleen nog komt als je het water kunt betalen.”

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  20 april 2023

  Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

  Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas […]


  Lees meer ›
  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  24 januari 2023

  De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

  Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als […]


  Lees meer ›
  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  20 januari 2023

  Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

  Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. […]


  Lees meer ›