Vijf tips om uw arts te overleven

Letselschade
Blog
12 maart 2014

Tip 1: Voelt het niet pluis dan is het niet pluis

Karel werd door de scouting gebeld. Zijn dochter was van een 4 meter hoge klimtoren naar beneden gevallen. Ze had een gecompliceerde beenbreuk. Na 6 weken haalde een arts-assistent het gips eraf en zei dat Marleen weer mocht lopen. Karel had er niet voor doorgeleerd, maar wist dat dit niet klopte. Hij zei: “Ik ga hier niet weg totdat de chirurg ernaar gekeken heeft.” De chirurg kwam, pakte een pincet en prikte in de (open) wond. ‘TONK!’ klonk het metaal van de pincet op de metalen botpen. Er was geen enkele botgroei geweest en de wond was niet dicht gegaan. De chirurg werd bleek en zei. “Als je op dit been zou zijn gaan lopen, zouden alle pennen eruit gebroken zijn.”

Vaak hoor ik als letselschadeadvocaat: “Had ik maar op mijn gevoel vertrouwd, ik wíst gewoon dat het niet goed ging, maar durfde niets te zeggen.”

Tip 2: Schrijf uw vragen op en stel ze allemaal

Als u vragen heeft, stel ze dan. Allemaal. Patiënten kunnen nog wel eens het gevoel hebben dat de arts het (te) druk heeft. Zet dat gevoel van u af. U mag alle vragen stellen. De arts moet tijd voor u maken. Verkeerde of onvolledige communicatie vergroot de kans op medische fouten.

Tip 3: Goedkoop is duurkoop

Privéklinieken zijn er te kies en te keur. Zoek heel goed uit bij wat voor kliniek u zich aanmeldt. Kijk op internet en op internetfora wat de ervaringen zijn van andere patiënten. Bel het dichtstbijzijnde ziekenhuis en uw huisarts en vraag naar ervaringen met deze kliniek.

Tip 4: Vraag naar het specialisme van uw arts

Het is niet vanzelfsprekend dat uw arts de juiste opleiding gevolgd heeft. De regel is dat als een arts bekwaam is, hij ook bevoegd is. Maar die ‘bekwaamheid’ wordt door de arts zelf beoordeeld. Zo kan het gebeuren dat iemand die gynaecoloog is (en geen plastisch chirurg) borstoperaties gaat uitvoeren. Vraag uw arts waar hij in is gespecialiseerd.

Tip 5: Als het niet ECHT noodzakelijk is, blijft dan uit handen van de artsen

Is een operatie wel echt nodig? Er zijn heel veel letselschadezaken van mensen die voor onnodige ingrepen bij een arts terecht kwamen: grotere borsten, wenkbrauwtatoeage, kleine -onschuldige- knobbeltjes, Botox, fillers en nog veel meer. Door fouten – of complicaties – kwamen zij er voor het leven verminkt vandaan. Het is te makkelijk om daar een oordeel over te vellen. Iedereen heeft zijn eigen oprechte verhaal. Maar ik zou uit willen schreeuwen: U bent mooi! Doe het niet!

En als het echt moet, denk dan aan deze tips. Succes!

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    mr. Karin Nijman-Weninger
    mr. Karin Nijman-Weninger

    Advocaat-partner letselschade, loonregres & Wmo-regres

    0172 - 42 70 71

    EmailLinkedIn

    Gerelateerde blogs

    Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

    20 april 2023

    Heb je een dwarslaesie door duiken in ondiep water?

    Dan heeft Meindert een vraag voor je Duiken in ondiep water is gevaarlijk en helaas zijn er af en toe […]


    Lees meer ›
    De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

    24 januari 2023

    De veiligheid van uw kind op de fiets – een vijfluik

    Als letselschade-advocaat zie ik veel leed. Het ergst zijn de zaken met jonge kinderen. Als ik mijn kinderen naar school […]


    Lees meer ›
    Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

    20 januari 2023

    Helm per 2023 verplicht op snorfiets – waar moet u juridisch op letten

    Nederland was tot voor kort het enige land in Europa waar snorfietsers géén helmplicht hadden. Per 1 januari 2023 is […]


    Lees meer ›