Vijf tips om uw arts te overleven

Letselschade
Blog
12 maart 2014

Tip 1: Voelt het niet pluis dan is het niet pluis

Karel werd door de scouting gebeld. Zijn dochter was van een 4 meter hoge klimtoren naar beneden gevallen. Ze had een gecompliceerde beenbreuk. Na 6 weken haalde een arts-assistent het gips eraf en zei dat Marleen weer mocht lopen. Karel had er niet voor doorgeleerd, maar wist dat dit niet klopte. Hij zei: “Ik ga hier niet weg totdat de chirurg ernaar gekeken heeft.” De chirurg kwam, pakte een pincet en prikte in de (open) wond. ‘TONK!’ klonk het metaal van de pincet op de metalen botpen. Er was geen enkele botgroei geweest en de wond was niet dicht gegaan. De chirurg werd bleek en zei. “Als je op dit been zou zijn gaan lopen, zouden alle pennen eruit gebroken zijn.”

Vaak hoor ik als letselschadeadvocaat: “Had ik maar op mijn gevoel vertrouwd, ik wíst gewoon dat het niet goed ging, maar durfde niets te zeggen.”

Tip 2: Schrijf uw vragen op en stel ze allemaal

Als u vragen heeft, stel ze dan. Allemaal. Patiënten kunnen nog wel eens het gevoel hebben dat de arts het (te) druk heeft. Zet dat gevoel van u af. U mag alle vragen stellen. De arts moet tijd voor u maken. Verkeerde of onvolledige communicatie vergroot de kans op medische fouten.

Tip 3: Goedkoop is duurkoop

Privéklinieken zijn er te kies en te keur. Zoek heel goed uit bij wat voor kliniek u zich aanmeldt. Kijk op internet en op internetfora wat de ervaringen zijn van andere patiënten. Bel het dichtstbijzijnde ziekenhuis en uw huisarts en vraag naar ervaringen met deze kliniek.

Tip 4: Vraag naar het specialisme van uw arts

Het is niet vanzelfsprekend dat uw arts de juiste opleiding gevolgd heeft. De regel is dat als een arts bekwaam is, hij ook bevoegd is. Maar die ‘bekwaamheid’ wordt door de arts zelf beoordeeld. Zo kan het gebeuren dat iemand die gynaecoloog is (en geen plastisch chirurg) borstoperaties gaat uitvoeren. Vraag uw arts waar hij in is gespecialiseerd.

Tip 5: Als het niet ECHT noodzakelijk is, blijft dan uit handen van de artsen

Is een operatie wel echt nodig? Er zijn heel veel letselschadezaken van mensen die voor onnodige ingrepen bij een arts terecht kwamen: grotere borsten, wenkbrauwtatoeage, kleine -onschuldige- knobbeltjes, Botox, fillers en nog veel meer. Door fouten – of complicaties – kwamen zij er voor het leven verminkt vandaan. Het is te makkelijk om daar een oordeel over te vellen. Iedereen heeft zijn eigen oprechte verhaal. Maar ik zou uit willen schreeuwen: U bent mooi! Doe het niet!

En als het echt moet, denk dan aan deze tips. Succes!

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Rijd jij of rijd ik?

    30 augustus 2024

    Rijd jij of rijd ik?

    Wie bleek de bestuurder? Nee, dit is niet de welbekende vraag wie vanavond de Bob […]


    Lees meer ›
    Schrikken van een dode muis: wanneer is uw werkgever aansprakelijk?

    31 juli 2024

    Schrikken van een dode muis: wanneer is uw werkgever aansprakelijk?

    Letselschade voor badjuf na val van toezichtstoel Een opvallende uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant. De […]


    Lees meer ›
    Blijvende invaliditeit in letselschadezaken

    19 juli 2024

    Blijvende invaliditeit in letselschadezaken

    Meer dan alleen een percentage Wanneer u een ongeval overkomt en u daarbij letsel oploopt, […]


    Lees meer ›