Voordelen vaccinatie met AstraZeneca vele malen groter dan nadelen

Letselschade
Blog
6 april 2021

Dubbele dosis AstraZeneca in Alphen aan den Rijn. Wat zijn voordelen en nadelen van vaccinatie met AstraZeneca?

Alphen aan den Rijn is weer in het nieuws. Dit keer doordat 150 patiënten met een dubbele dosis AstraZeneca werden gevaccineerd. (AD, Omroep West)

Is zo’n dubbele dosis erg? Veel mensen hadden forse bijwerkingen na het toedienen. Maar ook een groot deel van de correct gevaccineerden heeft veel bijwerkingen. Een mevrouw die door Hart van Nederland werd geïnterviewd maakt zich vooral zorgen over de vele bijwerkingen met bloedstolsels. Maar is dat zo? En waarom is het zo moeilijk om vast te stellen hoe gevaarlijk een vaccin is?

Bijwerkingen in kaart

Om vast te stellen of iets een bijwerking van een vaccin is, moet eerst heel veel informatie worden verzameld. Alle klachten van een gevaccineerde persoon worden bijgehouden. Om te ontdekken welke nare gebeurtenissen het gevolg zijn van het vaccineren, moeten eerst alle klachten worden genoteerd: loopneus, koorts, overlijden en zelfs botbreuken na verkeersongelukken. Het is belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn. Daarna zijn de statistici aan de beurt. Zij moeten bepalen welke van de gebeurtenissen ná de vaccinatie ook worden veroorzaakt dóór de vaccinatie. Er is dan causaal verband met de vaccinatie en de bijwerking wordt geregistreerd.

Trombose dóór vaccinatie?

Met het vaccin AstraZeneca is te zien hoe moeilijk zo’n proces is. Trombose komt met enige regelmaat in de bevolking voor. Als je 100.000 mensen zou onderzoeken op trombose, dan verwacht je statistisch een paar trombosegevallen te vinden. Maar dat onderzoek wordt normaal niet gedaan. Als je na vaccinatie ieder geval van trombose registreert bij 100.000 patiënten, dan verwacht je statistisch ook een paar trombosegevallen te vinden. Is de trombose dan ontstaan ná de vaccinatie of dóór de vaccinatie?

Wat is erger?

Maar zelfs als zou komen vast te staan dat van de 100.000 mensen die met AstraZeneca gevaccineerd worden er 1 komt te overlijden, hoe zien de getallen er dan uit vergeleken met het oplopen van corona? Bij een sterftekans van 2% zouden er van de 100.000 70-jarigen 2.000 dood gaan. De afweging 1 dode of 2.000 doden is snel gemaakt. Bovendien besmetten die 100.000 mensen ook weer nieuwe mensen.

Meer angst, minder mensen bereid tot vaccinatie

Maar toch is de angst voor ernstige bijwerkingen een reële factor om rekening mee te houden. Als het vertrouwen in het vaccin daalt, neemt de vaccinatiebereidheid ook af. Dat is dodelijker dan de bijwerking.

In testfase ook hogere doses

Moeten de mensen in Alphen aan den Rijn zich zorgen maken over de dubbele dosis vaccin? Volgens de richtlijnen van het RIVM is een dubbele dosis niet schadelijk. Belangrijk is daarbij om te weten dat in de ‘clinical trials’, dus in de testfase van medicijnen, ook met (veel) hogere dosis getest wordt om te kijken wat de ideale dosis is en bij welke dosis de bijwerkingen te erg worden. De fabrikanten en het RIVM kunnen hier dus informatie over geven. Gelukkig lijken de Alphenaren met de dubbele dosis AstraZeneca dus met de schrik vrij te komen.

Verspilde vaccins sowieso zonde

Ernstiger kan dit mogelijk worden voor de 150 mensen die géén vaccin gekregen hebben omdat het vaccin op was. Als je 150 mensen de dubbele dosis geeft, dan krijgen 150 mensen dus geen vaccin. Of zij krijgen het vaccin van anderen die dan weer geen vaccin krijgen. Hoe je het ook wendt of keert, 150 doses vaccin zijn verspild.

150 verspilde vaccins staat in de leeftijd van 70-74 (jonger wordt op dit moment nog niet gevaccineerd en ouder is al gevaccineerd via de GGD) voor zo’n 1 tot 3 overleden personen die mét vaccin hoogstwaarschijnlijk niet overleden zouden zijn.

Conclusie

Het zal voor de 150 mensen die een dubbele dosis AstraZeneca toegediend hebben gekregen vooral schrikken zijn geweest, maar volgens het RIVM kan het geen kwaad. Slordig is het natuurlijk wél. Voor 150 mensen die géén vaccin hebben gekregen kan het wél kwaad.

De hamvraag blijft natuurlijk: Hoe heeft zo’n fout gemaakt kunnen worden en hoe kunnen zulke fouten in de toekomst bij andere priklocaties voorkomen worden. De gegeven openheid is daarvoor een goed begin.

Gerelateerde blogs

Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

15 april 2024

Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


Lees meer ›
Klimaatrechten zijn mensenrechten

9 april 2024

Klimaatrechten zijn mensenrechten

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


Lees meer ›
Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

22 maart 2024

Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


Lees meer ›