De laatste tijd lees je vaak dat bestuurders doorrijden na een ongeval. Het slachtoffer hulpeloos achterlatend. Geen idee wat deze mensen bezielt. Is het angst voor de consequenties? Raken ze daardoor in paniek? Joost mag het weten…
Ik krijg in mijn praktijk vaak vragen over wat slachtoffers in zo’n geval kunnen doen. Zo ook in de zaak van Theo.
Dader rijdt door
Theo fietste rustig over een fietspad. Hij vertelde mij dat hij achter hem een scooter hoorde. Hij ging alvast meer rechts rijden om de scooter langs te laten. Daarna weet hij niets meer…
Volgens getuigen reed de scooter achter tegen de fiets. Theo vloog over de kop en kwam hard ten val. De bestuurder van de scooter viel ook, maar krabbelde op en reed weg zonder zich om Theo te bekommeren!
Met een traumahelikopter werd hij naar het ziekenhuis gebracht en drie weken in kunstmatige coma gehouden. Hij had fors hersenletsel en zijn linkerbeen was op meerdere plekken gebroken. De schade is groot. Op wie kan Theo deze schade verhalen? Niemand weet wie de dader is.
Waarborgfonds Motorverkeer
Hiervoor is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Dat is er voor mensen die door een motorvoertuig schade hebben geleden en niet terecht kunnen bij een verzekeraar.
Eisen waarborgfonds
Om een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer te kunnen doen, zijn er strenge eisen. Er moeten getuigen zijn (liefst meerdere) en er moet binnen veertien dagen aangifte zijn gedaan bij de politie. Dit zijn strikte voorwaarden. Soms zijn er verzachtende omstandigheden denkbaar. Bij Theo was het bijvoorbeeld onmogelijk aangifte te doen: hij lag drie weken in coma. In het geval van Theo nam het Waarborgfonds de zaak alsnog in behandeling en werd zijn schade vergoed, ook dankzij de getuigen die zich hadden gemeld.
Als u getuige bent van een ongeval, meld u dan altijd! Uw verklaring kan doorslaggevend zijn.