Wat als een geparkeerde elektrische auto in brand vliegt?

Letselschade
Blog
27 juni 2021

Is de WAM (Wet aansprakelijkheid motorrijtuigen) ook van toepassing op een geparkeerde elektrische auto die in brand vliegt?

Op die vraag gaf het Europese Hof van Justitie (HvJ EU) antwoord. In de uitspraak van 19 juni 2019 antwoordde het HvJ EU dat de WAM wel van toepassing was.

Waar ging het om?

In een Spaanse parkeergarage stond een elektrische auto geparkeerd. De auto stond daar al langer dan 24 uur geparkeerd. In het elektrische circuit was brand ontstaan waarna ook schade aan het gebouw ontstaan was van ruim € 40.000. Was er nu sprake van ‘deelneming aan het verkeer’?

De Spaanse rechter stelt prejudiciële vragen. De rechter wenst van het HvJ EU te vernemen of artikel 3 eerste alinea van richtlijn 2009/103 zo moet worden uitgelegd dat deze brand in de elektrische auto daaronder valt, ook al stond de auto langer dan 24 uur stil in een privé-garage.

Het HvJ oordeelt als volgt:

 • De ‘deelneming aan het verkeer van voertuigen’ zoals bedoeld in artikel 3 richtlijn 2009/103 is niet beperkt tot situaties in het wegverkeer, te weten deelneming aan het verkeer op de openbare weg. Onder ‘deelneming aan het verkeer van voertuigen’ valt elk gebruik van een voertuig dat overeenstemt met de gebruikelijke functie van dit voertuig.
 • Dat de elektrische auto stil stond in de garage op het moment van het ongeval (de brand) betekent niet dat er dan geen sprake is van ‘deelneming aan het verkeer’.
 • De vraag of de motor draaide is niet doorslaggevend.
 • De vraag of de auto op de weg stond of in de garage maakt niet uit. De vraag of sprake is van ‘deelneming aan het verkeer van voertuigen’ hangt niet af van het soort terrein waarop de auto stond. Het maakte dus niet uit dat de auto op het moment van de brand op een parkeerterrein stil stond.
 • Stilstaan in een garage hoort bij het gebruik van een auto als vervoermiddel.

Deze uitleg past bij het doel van bescherming van slachtoffers van ongevallen met motorrijtuigen.
En dus oordeelt het HvJ EU over artikel 3 eerste alinea van richtlijn 2009/103 het volgende. Onder ‘deelneming aan het verkeer van voertuigen’ valt ook de elektrische auto die geparkeerd staat in een privé-garage en in brandt vliegt waardoor schade aan het gebouw is ontstaan.

Kortom: als uw elektrische auto stilstaat in uw garage en in brand vliegt, dan biedt uw WAM-verzekering dekking.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.
  Gerelateerde blogs

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  15 april 2024

  Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

  Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


  Lees meer ›
  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  9 april 2024

  Klimaatrechten zijn mensenrechten

  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


  Lees meer ›
  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  22 maart 2024

  Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

  Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


  Lees meer ›