Zes standjes: uw mobiele telefoon in de auto

Letselschade
Blog
11 juli 2016

Mag je, al rijdend, even snel je telefoon uitzetten na een keurig handsfree gesprek? Mag je je telefoon om je hoofd binden? Of om je pols? Hieronder 6 uitspraken over mobiel bellen in de auto en over jeuk aan je oor.

De wet: artikel 61a RVV

Artikel 61a van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (‘RVV’) bepaalt dat het de bestuurder verboden is tijdens het rijden ‘een mobiele telefoon vast te houden.
Wat mag wel en wat mag niet?

1. Even snel je telefoon uitzetten ► Nee

Mag je even snel de telefoon uitzetten na een (handsfree) gesprek?
NEE. Dit bepaalde het Hof Leeuwarden op 19 mei 2010.

2. Het oortje van de handsfree-set vasthouden? ► Nee

De bestuurster had een te groot ‘oortje’, die bij het bellen uit haar oor viel. Zij hield het oortje met haar hand in haar oor. Mag dit?
NEE. Het Hof Leeuwarden bepaalde op 24 augustus 2006  dat dit verboden is. Handen aan het stuur, was de boodschap van het hof.

3. Crea-bea: zelfgemaakt systeem, telefoon om linker pols gebonden ► Nee

Toen was er een creatieve dame die de telefoon met een speciaal systeem om haar pols had gemonteerd. Zij kon haar beide handen aan het stuur houden. Dat moet toch kunnen?
NEE, ook niet toegestaan oordeelde het Gerechtshof Leeuwarden op 15 februari 2006.

4. Het hoofddoekje als oplossing ► Nee

Kun je dan de telefoon tussen je hoofddoekje en je oor inklemmen en met beide handen aan het stuur al telefonerend verder tuffen?
NEE, ook dit is niet toegestaan. De kantonrechter Utrecht oordeelde op 20 december 2010 dat dit gezien werd als ‘vasthouden’ in de zin van artikel 61a RVV. In hoger beroep bleef deze uitspraak in stand.

5. Mobiel zonder simkaart als navigatiesysteem ► Nee

Een mobiele telefoon zonder simkaart, die alleen gebruikt wordt als navigatiesysteem… mag dát dan wel?
NEE. Zelfs dat mag niet: een mobiel zonder simkaart wordt nog steeds als mobiele telefoon in de zin van artikel 61a RVV beschouwd. Deze mag dus niet worden gebruikt tijdens het rijden. (uitspraak Gerechtshof Leeuwarden 11 januari 2011)

6. Inspreken achter het stuur met een iPod Touch ► Ja

Mag je een iPod Touch vasthouden om tijdens het autorijden teksten in te spreken?
JA! Dat mag. Op 16 februari 2016 oordeelde de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland dat het is toegestaan om een iPod Touch vast te houden tijdens het rijden. Artikel 61a RVV verbiedt namelijk alleen het vasthouden van een mobiele telefoon. Uit de toelichting bij dit besluit staat dat onder ‘mobiele telefoon’ moet worden verstaan een apparaat dat bestemd is voor het gebruik van mobiele openbare telecommunicatiediensten. Dan kan nou net niet met een iPod Touch.

Met een iPod Touch kun je niet bellen en dus is het geen mobiele telefoon in de zin van artikel 61a RVV. Daarom kon er geen boete opgelegd worden. De kantonrechter voegde daar nog wel aan toe dat hij van mening was dat het gebruik van een iPod Touch tijdens het rijden gevaarlijk is. Maar als er geen regel is die het verbiedt, kan de kantonrechter de boete niet in stand laten.

Als u tijdens het rijden teksten inspreekt met een iPhone kunt u wel een boete krijgen.

7. Krabbelen aan uw oor ► Ja, dat mag

U mag aan uw oor krabbelen! Daarover mocht de kantonrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordelen op 12 december 2013. De agent hield een bestuurder staande die aan zijn oor krabbelde. De man probeerde de agent nog uit te leggen dat hij niet aan het bellen was en dat zijn telefoon op de middenconsole lag. Maar de agent had er geen oren naar. De man kreeg een boete van 226 euro. De politie noteerde in zijn proces-verbaal dat de man een Nokia aan zijn oor hield. De bestuurder beweerde dat hij helemaal geen Nokia hád. Verder liet de bestuurder een telefoonrekening aan de rechter zien waaruit bleek dat hij op het moment van de boete geen telefoongesprek gevoerd had. De rechter geloofde de man. Hij hoefde geen boete van 226 euro te betalen voor het krabbelen aan zijn oor.

Samenvatting

U mag uw mobiele telefoon niet vasthouden terwijl u auto rijdt. Niet tussen uw oor en uw schouder, niet om uw pols gebonden en niet tussen uw hoofddoek en uw oor. U mag zelfs het snoertje van uw handsfree-set niet vast houden. Handen aan het stuur is het devies. Behalve als u een iPod Touch heeft. Dan mag u gerust teksten inspreken op het apparaat omdat het geen telefoon is. Maar dat mag dan weer niet met een iPhone, ook niet eventjes om hem uit te zetten.

Voor zover bij mij bekend zijn er nog geen uitspraken over het telefoneren met een ‘smartwatch’. Van zulke moderne technieken heeft de wetgever nog niet gehoord. In zo’n zaak zal de rechter zich eerst eens achter de oren moeten krabben. Dat mag zij dan doen al rijdend in haar auto.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›