Loonschade, je gaat het pas zien als je het doorhebt

Loonschade
Blog
16 december 2014

Weet u nog waar u was op vrijdagmiddag 2 juli 2010? Grote kans dat u voor de buis zat. Op die middag trof het Nederlands elftal namelijk Brazilië in de kwartfinale van het WK voetbal in Zuid-Afrika. 94 bloedstollende minuten houdt deze wedstrijd heel Nederland in zijn greep. Maar als uiteindelijk het verlossende fluitsignaal klinkt, barst het feest los. Oranje is door naar de halve finale!

Ongeval op opblaasbare glijbaan

Ook mevrouw Nooitgedacht**, die met haar vrienden de wedstrijd heeft gevolgd in de plaatselijke kroeg, stort zich in het feestgedruis. Verhit door de spannende wedstrijd, besluit zij verkoeling te gaan zoeken. Op het plein naast de kroeg heeft de eigenaar van de buurtsuper een opblaasbare waterglijbaan neergezet. Uitgelaten klimt mevrouw Nooitgedacht naar boven. Zij is echter niet de enige. Er klimmen te veel mensen de glijbaan op.

Tijdelijk arbeidsongeschikt

In een fractie van een seconde bezwijkt de waterglijbaan onder het gewicht van de mensen en zakt in elkaar. Mevrouw Nooitgedacht valt van 6 meter hoogte naar beneden en komt met haar heup terecht op het fietsenrek dat naast de glijbaan is opgesteld. Het gevolg: een op meerdere plaatsen gebroken linkerheup. Een aantal operaties en een langdurige revalidatie zullen volgen. Al die tijd kan mevrouw Nooitgedacht haar werk als verpleegkundige niet uitvoeren.

Werknemer heeft kosten, maar werknemer werkt niet

Stel, u bent de werkgever van mevrouw Nooitgedacht. U bent verplicht tijdens haar arbeidsongeschiktheid haar loon door te betalen. Daarnaast moet u zich inspannen om mevrouw Nooitgedacht zo goed mogelijk te laten re-integreren in het arbeidsproces. En dit allemaal over een periode van (maximaal) twee jaar. Uw schade loopt snel op.

Wanneer de arbeidsongeschiktheid de schuld is van een ander, kan de loonschade verhaald worden.

Zou u in het geval van de waterglijbaan iemand kunnen aanspreken? Had de supermarkteigenaar niet moeten zorgen voor meer toezicht op de glijbaan? Was de opblaasbare attractie wel met spanbanden vastgezet? Waarom stond er een fietsenrek naast de glijbaan? Had dit ongeval voorkomen kunnen worden door meer veiligheidsmaatregelen?

Ernstige fouten

Wij deden voor de werkgever van mevrouw Nooitgedacht onderzoek en er bleken op 5 punten ernstige fouten gemaakt te zijn. Uiteindelijk erkende de aansprakelijkheidsverzekeraar van de buurtsupermarkt de aansprakelijkheid.

Schadeposten

Wij konden dus voor mevrouw Nooitgedacht haar letselschade verhalen. Maar ook de schade van de werkgever konden wij verhalen. Welke schade had de werkgever geleden?

 • Het doorbetaalde nettoloon
 • Vakantiegeld en vaste bonussen
 • Interne administratiekosten (interne kosten die de werkgever maakt door het bijhouden van documentatie en het voeren van gesprekken met de zieke werknemer)
 • Re-integratiekosten (bijvoorbeeld de kosten van de arbodienst en de  kosten van een re-integratietraject)
 • Aanpassingskosten  (bijvoorbeeld de kosten van een aangepast bureau en de kosten van  vervoer)

Schadevergoeding

Mevrouw Nooitgedacht was bijna 2 jaar ziek. De totale schade voor haar werkgever bedroeg ruim  40.000 euro. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de buurtsupermarkt betaalde deze schade. Tot tussenkomst van een rechter kwam het niet, maar er was wel een pittige aansprakelijkheidsdiscussie met de verzekeraar voor nodig.

Praktische tips

Uit de praktijk blijkt dat er nog steeds veel werkgevers zijn die niets met loonschade doen. Vaak weten zij niet wat de mogelijkheden zijn. Ook de werkgever van mevrouw Nooitgedacht zal waarschijnlijk niet meteen aan loonschadeverhaal hebben gedacht.  Hierdoor blijft er geld liggen. Dat is natuurlijk zonde!

Om dit te voorkomen, volgen hieronder 4 praktische tips om dit ‘loonschade-lek’ binnen uw organisatie te voorkomen. Want voor loonschade geldt, net als voor voetbal: ‘je gaat het pas zien als je het door hebt’.**

1.    Goede verzuimnotering
Zorg ervoor dat verzuimgevallen zo nauwkeurig mogelijk worden genoteerd en vergeet daarbij niet de reden van verzuim te vermelden. Is uw werknemer arbeidsongeschikt door toedoen van een derde? Denk dan aan loonschade.

2.    Overleg met uw bedrijfsarts
Uw bedrijfsarts zal vaak eerder of beter op de hoogte zijn van de oorzaak van het verzuim. Hoewel hij, vanwege zijn beroepsgeheim, hierover niet in detail kan treden, mag hij u wel attenderen op de mogelijkheid van loonschadeverhaal.

3.    Oude verzuimgevallen doornemen
Loonschade kan tot 5 jaar na de eerste verzuimdag worden verhaald. Het kan dus de moeite waard zijn uw verzuimadministratie eens na te gaan. Wellicht dat daar nog verhaalbare loonschadegevallen tussen zitten.

4.    Bel even

U kunt altijd gratis en vrijblijvend contact opnemen via nummer 0172-42 70 75 of vul het contactformulier in om een bepaalde ziekmelding te bespreken. Vaak kunnen wij aan de hand van enkele gegevens direct aangeven of loonschadeverhaal tot de mogelijkheden behoort. Dat kost u niets.


* Deze casus is geïnspireerd op een zaak uit onze loonschadepraktijk. Belangrijke details, zoals de naam van de betrokkene, zijn uiteraard gewijzigd.

** citaat Johan Cruyff
  mr. Karin Nijman-Weninger
  mr. Karin Nijman-Weninger

  Advocaat-partner letselschade, loonregres & Wmo-regres

  0172 - 42 70 71

  EmailLinkedIn

  Gerelateerde blogs

  Mevrouw Dribbel arbeidsongeschikt door hondenbeet – krijgt haar werkgever loonkosten terug?

  15 maart 2018

  Mevrouw Dribbel arbeidsongeschikt door hondenbeet – krijgt haar werkgever loonkosten terug?

  Mevrouw Dribbel is een grote hondenliefhebber. Al haar vrije tijd besteedt zij aan de verzorging en training van haar, en […]


  Lees meer ›
  Loonschade, je gaat het pas zien als je het doorhebt

  16 december 2014

  Loonschade, je gaat het pas zien als je het doorhebt

  Weet u nog waar u was op vrijdagmiddag 2 juli 2010? Grote kans dat u voor de buis zat. Op […]


  Lees meer ›
  Ontslagvergoeding betalen? Loonschade verhalen!

  26 augustus 2014

  Ontslagvergoeding betalen? Loonschade verhalen!

  Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt door toedoen van een ander, kan zijn werkgever in de meeste gevallen de daardoor geleden […]


  Lees meer ›