Mediation en familierechtprocedures lopen door, ondanks (deels) gesloten rechtbanken

Mediation
Blog
4 mei 2020

Kan ik op dit moment wel een geschil voorleggen aan een rechter? Kunnen wij in deze tijd nog wel bij een mediator terecht? Kan ik nog wel een scheiding aanvragen?

Nu de rechtbanken in ons land nog steeds voor een groot deel gesloten zijn, leeft het gevoel dat ook procedures stilstaan, geschillen nu (beter) niet aan een rechter kunnen worden voorgelegd of dat het niet zinvol of mogelijk is om een verzoekschrift in te dienen bij een rechtbank.

Rechtbanken werken er juist nu hard aan om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk procedures gewoon doorlopen. Hoe? Bepaalde zaken worden – na instemming met partijen – schriftelijk afgedaan of zittingen vinden plaats via een videobelverbinding. Daarnaast worden belangrijke en spoedeisende zaken nog steeds met voorrang behandeld bij de Rechtbank.

Schriftelijke communicatie

Ondanks dat de rechtbanken gesloten zijn, lopen ook de procedures op het gebied van familierecht zoveel mogelijk door. Ook is het mogelijk om een procedure op te starten. Dat kan, omdat procedures voor een groot deel schriftelijk gevoerd kunnen worden. Hoe gaat dat in zijn werk?

Na een eerste gesprek met een familierecht-advocaat en/of mediator gaat er een periode van start waarin vooral schriftelijk met de wederpartij en met de rechtbank wordt gecommuniceerd. Na een eerste gesprek over bijvoorbeeld een scheiding wordt eerst zorgvuldig overlegd tussen de partijen. Dat gebeurt per e-mail, telefoon en/of via videobellen. Overleg op kantoor is desgewenst ook mogelijk, na afstemming met alle partijen.

Vervolgens wordt een verzoekschrift opgesteld en per post ingediend bij de rechtbank. De wederpartij krijgt dan de mogelijkheid om te reageren in een verweerschrift. Het woord zegt het al: ook dat gaat schriftelijk.

Tijdsduur

Voordat uw zaak daadwerkelijk voor een rechter komt, kan het zijn dat u vele maanden verder bent. De doorlooptijd van een gemiddelde procedure is veelal een half jaar tot een jaar. Dit hangt onder meer af van de complexiteit van een zaak. De duur van een zaak kan dus verschillen, maar het kost sowieso tijd.

Een procedure kan soms ook meer dan een jaar duren. Het is raadzaam om nu niet stil te zitten en te handelen indien nodig, omdat het de verwachting is dat op termijn, na de coronacrisis, de achterstanden bij de rechtbanken substantieel zullen oplopen.

Mediation

Ook mediation gaat in deze tijd door en kan worden opgestart. Mediation is een bemiddelingsproces, waarbij je in overleg en onder begeleiding van een ervaren en gespecialiseerde mediator met elkaar toewerkt naar het bereiken van een oplossing. Mediation kan via videobellen.

Gerelateerde blogs

De nieuwe liefde van je ex – welke afspraken kun je daar over maken?

2 augustus 2022

De nieuwe liefde van je ex – welke afspraken kun je daar over maken?

Het ouderschapsplan en de afspraken over een nieuwe partner Mogelijk zit je er niet op […]


Lees meer ›
Mediation en familierechtprocedures lopen door, ondanks (deels) gesloten rechtbanken

4 mei 2020

Mediation en familierechtprocedures lopen door, ondanks (deels) gesloten rechtbanken

Kan ik op dit moment wel een geschil voorleggen aan een rechter? Kunnen wij in […]


Lees meer ›
Ik wil scheiden, maar hoe pak ik dat aan?

31 oktober 2017

Ik wil scheiden, maar hoe pak ik dat aan?

U heeft er lang over nagedacht en de beslissing genomen: u wilt scheiden. Of uw […]


Lees meer ›