Onderneming buiten schot dankzij huwelijkse voorwaarden?

Mediation
Blog
23 mei 2017

Gehuwd buiten gemeenschap van goederen

Paul en Claire gaan scheiden. Daar zitten ze dan tegenover mij. Paul en Claire zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Bij de scheiding wilden ze wel eens weten wat er eigenlijk in die huwelijkse voorwaarden stond. Paul was na het ja-woord een eigen bedrijf gestart. Paul wist wel zeker dat het bedrijf overal buiten viel.

Periodiek verrekenbeding

In de huwelijkse voorwaarden van Paul en Claire staat dat zij aan het einde van elk jaar hun inkomen hadden moeten ‘verrekenen’.  Dit heet een ‘periodiek verrekenbeding’. In de praktijk betekent dit beding het volgende. Het inkomen van Paul en het inkomen van Claire dat aan het einde van het jaar niet is uitgegeven aan het huishouden (boodschappen, woonlasten etc.) moet worden verdeeld. Stel dat er per jaar € 50.000,- netto aan inkomsten binnen kwam en de kosten van het gezin waren € 40.000,- netto per jaar, dan blijft er € 10.000 over. Die € 10.000 mogen Paul en Claire samen verdelen. Paul krijgt € 5.000 en Claire krijgt € 5.000.

Addertje onder het gras

Maar er zit een addertje onder het gras. Als Paul in zijn onderneming winsten laat staan en deze niet uitkeert, worden die ‘niet uitgekeerde winsten’ ook als inkomen gezien. Paul en Claire wisten niet meer dat dit beding in hun huwelijkse voorwaarden stond. Hun spaargeld stond op een gemeenschappelijke rekening en de niet uitgekeerde winsten stonden nog op de rekening van de onderneming van Paul.

Gevolgen niet uitgevoerd periodiek verrekenbeding

En dan? Als het periodiek verrekenbeding niet is uitgevoerd, moet het volledige vermogen dat er is op het moment dat de scheiding officieel wordt aangevraagd bij de rechtbank over de echtgenoten worden verdeeld. De rechter gaat er vanuit dat dit volledige vermogen ieder jaar bij helften gedeeld had moeten worden.

Wat gebeurt er met de aandelen?

Hoe zat het dan precies bij Paul en Claire? Claire had tijdens het huwelijk 3 dagen per week gewerkt als medewerkster bij een kledingwinkel. Paul was tijdens het huwelijk in de garage begonnen met een eenmanszaak, een aannemersbedrijfje. Hij had dat altijd als ‘zijn kindje’ beschouwd. Door werkweken van 60 uur en het leveren van kwaliteit had Paul zijn eenmanszaak uitgebouwd tot een goed lopende B.V. Na jaren huwelijk was dit een bedrijf geworden met een miljoenenomzet en 50 man personeel in dienst. Paul was inmiddels directeur groot aandeelhouder. Wat moet er nu gebeuren met de aandelen van de onderneming bij echtscheiding?
Ondanks de huwelijkse voorwaarden, moet Paul de waarde van de aandelen delen met Claire. Dit is alleen anders als Paul kan aantonen dat het vermogen niet met overgespaard inkomen is opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat Paul de aandelen heeft gekocht met geld dat hij al voor het huwelijk had of met geld dat hij onder uitsluitingsclausule geschonken heeft gekregen. Dat kan Paul niet aantonen.

Recht op de helft

Kortom: Claire heeft recht op de helft van de aandelen van het bedrijf van Paul. En wat nu als Claire dat helemaal niet wil en zegt dat Paul het bedrijf mag hebben? Dan kan de fiscus aankloppen bij Paul. Hij heeft dan een schenking van Claire gekregen ter waarde van de helft van de waarde van de aandelen. Linksom of rechtsom ziet dit er voor Paul niet goed uit.

Let op bij start bedrijf tijdens huwelijk

Let dus goed op de tekst van uw huwelijkse voorwaarden. Als u tijdens het huwelijk een onderneming start: laat u goed adviseren over hoe u dit soort scenario’s vastlegt. Vraag bij het doornemen van de jaarstukken aan de accountant altijd naar uw huwelijkse voorwaarden en uw verrekenbeding. Een mooie pot geld verdelen is toch best leuk? In ieder geval voorkomt het jaarlijks verdelen van een (kleine) pot geld dat de ondernemer aan het einde van een huwelijk in dezelfde situatie terecht komt als Paul.


Wilt u meer weten over dit onderwerp? Wilt u weten hoe dit zit bij uw persoonlijke situatie? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Via tel. 0172-427195 of vul het contactformulier in.
  Gerelateerde blogs

  De nieuwe liefde van je ex – welke afspraken kun je daar over maken?

  2 augustus 2022

  De nieuwe liefde van je ex – welke afspraken kun je daar over maken?

  Het ouderschapsplan en de afspraken over een nieuwe partner Mogelijk zit je er niet op […]


  Lees meer ›
  Mediation en familierechtprocedures lopen door, ondanks (deels) gesloten rechtbanken

  4 mei 2020

  Mediation en familierechtprocedures lopen door, ondanks (deels) gesloten rechtbanken

  Kan ik op dit moment wel een geschil voorleggen aan een rechter? Kunnen wij in […]


  Lees meer ›
  Ik wil scheiden, maar hoe pak ik dat aan?

  31 oktober 2017

  Ik wil scheiden, maar hoe pak ik dat aan?

  U heeft er lang over nagedacht en de beslissing genomen: u wilt scheiden. Of uw […]


  Lees meer ›