Bestuurder BV persoonlijk aansprakelijk voor hoge huurachterstand

Ondernemingsrecht
Blog
14 juli 2017

Kan een bestuurder van een BV persoonlijk aansprakelijk zijn voor een huurachterstand? Jazeker! Advocaat Jasper van der Graaf vertelt in dit artikel hoe dat kan.

Een bedrijfspand wordt vaak door een BV gehuurd. Uitgangspunt is dan dat alleen de contractspartij (de BV) kan worden aangesproken voor betaling van de huurpenningen. Echter, in bijzondere situaties kan ook de bestuurder van de BV voor betaling van de huur worden aangesproken. Bijvoorbeeld als de bestuurder van de BV willens en wetens is doorgegaan met huren, terwijl hij weet dat de BV niet meer in staat zal zijn om de huur te kunnen betalen.

In deze zaak over de verhuur van een evenementenruimte in Rotterdam wordt een bestuurder van een BV persoonlijk aansprakelijk gehouden voor betaling van de huurpenningen.

Huurachterstand

De BV huurt een bedrijfspand met een evenementenruimte van de gemeente Rotterdam. De BV betaalt de huurpenningen jarenlang niet, terwijl het huurpand wel intensief voor evenementen wordt gebruikt. De huurachterstand loopt uiteindelijk op tot maar liefst 600.000 euro.

Ontruiming

De gemeente begint een procedure tot ontruiming van het huurpand en betaling van de achterstallige huurpenningen tegen de BV en de bestuurder van de BV. Vanwege de torenhoge huurachterstand beveelt de kantonrechter ontruiming en wordt de BV als contractspartij (uiteraard) veroordeeld tot betaling van de huur.

Interessanter is echter dat de kantonrechter het standpunt van de gemeente volgt dat de bestuurder van de BV persoonlijk aansprakelijk is voor de huurachterstand. De kantonrechter vindt dat de bestuurder heeft toegestaan dat de huurachterstand jarenlang is opgelopen en desondanks is doorgegaan met huren.

Maatregelen

Volgens de kantonrechter mag van een goed bestuurder worden verwacht dat hij maatregelen neemt om de oplopende huurachterstand te stoppen, bijvoorbeeld door het faillissement van de eigen BV aan te vragen. Daarnaast zijn leveranciers en personeel van de evenementen in het huurpand ook betaald en in die situatie is er geen reden om de verhuurder dan maar niet te betalen. Nu er geen geld meer in de BV zit en de BV niet in staat is om de huurachterstand te kunnen betalen, wordt de bestuurder persoonlijk aansprakelijk gehouden.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    11 april 2023

    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    Wanneer een onderneming in andere handen overgaat, is het de vraag wat er gebeurt met […]


    Lees meer ›
    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    20 december 2022

    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    Welke kansen biedt het instrument turbo-liquidatie bij een bedrijfsbeëindiging, en welke risico’s zijn er aan […]


    Lees meer ›