Elf afrikaanse olifanten en een rondje fietsen

Ondernemingsrecht
Blog
11 maart 2011

Het nieuwe jaar is goed begonnen. Met nieuwjaarsrecepties en goede voornemens. In zijn nieuwjaarstoespraak refereerde onze VOA-voorzitter er al aan: afvallen en meer bewegen staan in de top van de goede voornemens voor 2011. Ook bij ondernemers. Afvallen? Dat verwacht je niet van een volk dat voornamelijk met groei wordt geassocieerd.

Hoe dan ook, een verstandig ondernemer vindt niet opnieuw het wiel uit. Die laat zich uitvoerig adviseren. Dient er van binnen drastisch gereorganiseerd te worden? Schakel dan een detox coach in. Downsizing in een maand. Kost u ‘slechts’ 3.000 euro per maand, maar dan komt zij (jawel!) u elke dag ontslakken en krijgt u één massage in de week. Wilt u eerst de kat uit de boom kijken (of beter: de escargots uit de darmen)? Met het boek ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel’ kunt u zelf uw Coupépolder saneren. Wilt u meer bewegen, onder het motto ‘stilstand is achteruitgang? Kies voor een personal trainer. Die beweegt altijd, ook als u zelf stilstaat. Geeft in ieder geval de illusie van vooruitgang.

Onderzoekend als ik ben, wilde ik dat wel eens meemaken. Mens sana in corpore sano! Op naar de sportschool. Ik wist niet wat ik meemaakte. Het leek wel een VOA receptie. Zoveel ondernemers met goede voornemens. Wel gezellig. Zo moet het gymnasion bij de oude Grieken zijn geweest: een plek om het lichaam te oefenen en tegelijkertijd deel te nemen aan het sociale en geestelijke leven.

Ik koos voor spinning: hard fietsen, zonder vooruit te komen. Misschien een metafoor voor het leven. Toen naar de gewichten. Werken aan groei, dat spreekt mij als ondernemer aan. Uiteraard geen gesjouw met aardappelen, maar martelwerktuigen vermomd als glanzende hightech apparatuur. Hakketakke pufpuf, niets gaat vanzelf.

Meten is weten, dus alle prestaties worden gemeten. Volgens mijn Fitlinkxx Progress Report (wie bedenkt zoiets) heb ik al 11 Afrikaanse olifanten opgetild. En dat is nog maar het begin.

‘Wat is je doel?’, vroeg mijn trainer aan het begin. ‘Arnold Schwarzenegger’, zei ik, voor de grap. ‘Daar gaan we aan werken’, antwoordde hij serieus, ‘maar dat lukt je niet in 28 dagen’. Ik geloofde toch al niet dat een tempel in 28 dagen wordt gebouwd.

Gerelateerde blogs

Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

25 september 2023

Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


Lees meer ›
Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

11 april 2023

Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

Wanneer een onderneming in andere handen overgaat, is het de vraag wat er gebeurt met […]


Lees meer ›
Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

20 december 2022

Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

Welke kansen biedt het instrument turbo-liquidatie bij een bedrijfsbeëindiging, en welke risico’s zijn er aan […]


Lees meer ›