Grote bedrijven moeten MKB sneller gaan betalen | Betaaltermijn van 60 naar 30 dagen

Ondernemingsrecht
Blog
24 maart 2021

Het (demissionaire) kabinet heeft een wetswijziging voorgesteld waarin de maximale betaaltermijn van het grootbedrijf aan mkb’ers wordt aangepast van 60 dagen naar 30 dagen.

Het doel van deze aanpassing is het midden- en kleinbedrijf te beschermen tegen de onredelijke betaaltermijnen van grote bedrijven. Het gaat hier dus alleen om de termijn die grote bedrijven hanteren voor betalingen aan mkb’ers. Andersom mogen MKB’ers wél een 60-dagentermijn hanteren. Als toch een termijn wordt afgesproken die langer is dan 30 dagen, is die langere betaaltermijn nietig en wordt vanzelf omgezet naar 30 dagen.

Bestaande overeenkomsten

Op bestaande overeenkomsten is de wetswijziging niet direct van toepassing. Er geldt een overgangsperiode van één jaar vanaf inwerkingtreding van de wetswijziging. Als na dat jaar een overeenkomst nog niet is aangepast, is de betaaltermijn van meer dan 30 dagen vanaf dat moment nietig en geldt een betaaltermijn van 30 dagen.

Ingangsdatum nog niet bekend

De ingangsdatum staat nog niet vast. De Tweede en Eerste Kamer moeten de wetswijziging nog goedkeuren. Wanneer dit op de politieke agenda staat, is nog niet duidelijk.

Natuurlijk kunnen bedrijven wel al voorsorteren op deze wetswijziging. Bijvoorbeeld door bestaande overeenkomsten of algemene voorwaarden aan te (laten) passen. Dat kan meteen een goede gelegenheid zijn overeenkomsten en/of algemene voorwaarden tegen het licht te houden. Advocatenkantoren, ook het onze, kunnen de stukken door een juridisch vergrootglas bekijken en adviseren over aanpassingen.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.
  mr. Jeroen Thiele
  mr. Jeroen Thiele

  Advocaat-partner ondernemingsrecht & curator

  0172 - 49 43 45

  06 - 51 29 11 78

  EmailLinkedIn

  Gerelateerde blogs

  Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

  11 april 2023

  Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

  Wanneer een onderneming in andere handen overgaat, is het de vraag wat er gebeurt met de arbeidsovereenkomsten van de werknemers. […]


  Lees meer ›
  Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

  20 december 2022

  Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

  Welke kansen biedt het instrument turbo-liquidatie bij een bedrijfsbeëindiging, en welke risico’s zijn er aan verbonden? Wat kan een schuldeiser […]


  Lees meer ›
  Kan een boekhouder weigeren een administratie af te geven? | Aflevering 2 in serie

  1 november 2022

  Kan een boekhouder weigeren een administratie af te geven? | Aflevering 2 in serie

  Een goede administratie voorkomt juridische problemen. Daarom leg ik in een serie artikelen uit wat het belang is van een […]


  Lees meer ›