Hoe helpt overheid ondernemers in betalingsproblemen door Coronacrisis?

Ondernemingsrecht
Blog
24 maart 2020

Het is duidelijk dat de Coronacrisis invloed heeft op de hele wereld. De overheid is een flink aantal versnellingen omhoog geschakeld om te proberen de gevolgen in te dammen. Als de inkt van de ene regeling nog niet droog is, is er al weer een nieuwe. Ondernemers die geconfronteerd worden met een weggevallen omzet zien door de bomen mogelijk het bos niet meer. In dit artikel geef ik een samenvatting van de verschillende regelingen.

Op 17 maart 2020 heeft het kabinet vanwege het Coronavirus uitzonderlijke (economische) maatregelen genomen. Het doel van deze maatregelen is het beschermen van:

  1. Gezondheid;
  2. Banen en inkomens;
  3. Opvangen gevolgen voor zzp’ers, mkb ondernemers en grootbedrijven

Dit pakket biedt maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. In dit artikel ga ik op de laatste 2 categorieën in. Ik zet de verschillende ondersteuningsmaatregelen hieronder op een rij:

Tegemoetkoming in de loonkosten bij omzetverlies van 20%

De regeling werktijdverkorting (Wtv) is vervangen  door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Een ondernemer die een omzetverlies verwacht van minimaal 20% kan bij het UWV voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit betekent dat – afhankelijk van het omzetverlies – de overheid tot maximaal 90% van het loon aan de werkgever vergoedt.

Werkgevers kunnen zo het salaris van hun personeel blijven uitbetalen, terwijl er geen – of minder – inkomsten binnenkomen. Voorwaarde is wel dat er in deze periode geen personeel vanwege bedrijfseconomische redenen mag worden ontslagen. Het UWV werkt er aan om de regeling zo spoedig mogelijk open te stellen.

De tegemoetkoming kan worden aangevraagd voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020. De oude regeling werktijdverkorting is per direct vervallen. Een aanvraag onder deze oude regeling waar nog niet over is beslist, wordt nu onder het regime van de nieuwe regeling behandeld.

Ondersteuning voor ZZP’ers via gemeenten

Door het ontbreken van een vangnet voor ZZP’ers dreigden veel ZZP’ers als gevolg van weggevallen opdrachten in serieuze problemen te komen. Het kabinet komt nu op korte termijn met een tijdelijke voorziening die ZZP’ers ondersteunt, zodat zij na deze crisis weer met hun bedrijf verder kunnen. De regeling zal via de gemeenten lopen. Via een versnelde procedure (4 weken) kan een aanvraag worden gedaan voor een periode van 3 maanden voor:

  • Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,00;
  • Een uitkering voor levensonderhoud (aanvulling tot sociaal minimum);

Voor de lening zal een laag rentepercentage worden gehanteerd. De uitkering voor levensonderhoud is om niet, en hoeft niet terugbetaald te worden.

Ondersteuning kleine ondernemers via Qredits

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch wordt verlaagd naar 2%. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro.

Fiscale maatregelen, uitstel van belastingbetaling

Getroffen ondernemers kunnen bij de belastingdienst makkelijker uitstel van belasting aanvragen. Dit geldt voor de aanslagen inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting. Er moet nog wel tijdig op de normale wijze aangifte gedaan worden! Het uitstel wordt automatisch (zonder inhoudelijke toetsing) voor 3 maanden verleend. Invorderingsmaatregelen worden direct gestopt, en er worden geen boetes verschuldigd.

De belastingdienst heeft nog een aantal andere opties voor liquiditeitsondersteuning:

  • Verlaging voorlopige aanslag VPB (vennootschapsbelasting)/IB (inkomstenbelasting);
  • Voor alle belastingschulden (ook al is geen uitstel verzocht) wordt de invorderingsrente verlaagd van 4% naar 0,01%;
  • Diverse andere kleine maatregelen;

Verruiming borgstelling door overheid bij private financiering

De regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO) en de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C-regeling)  worden verruimd. Met deze regelingen worden ondernemingen geholpen die problemen hebben met het verkrijgen van een lening bij de bank. De overheid helpt hierbij door een garantie te verstrekken op bankleningen en bankgaranties die door de banken worden verstrekt. Met een dergelijke garantie zal een bank sneller de gevraagde financiering verstrekken. Een beroep op deze regeling loopt via een geaccrediteerde financier.

Land- en tuinbouw

Speciaal voor de land en tuinbouw wordt een vergelijkbare regeling verruimd. De Borgstelling MKB-landbouwkredieten (BL-C). Ook onder deze regeling staat de overheid garant voor door private financiers te verstrekken leningen.

Compensatieregeling voor getroffen sectoren

Als gevolg van de maatregelen van het kabinet hebben veel bedrijven hun deuren moeten sluiten. Dit geldt met name in een aantal hard getroffen sectoren zoals de horeca en de culturele sector. Vaak is het niet mogelijk om de inkomsten die nu worden misgelopen later te compenseren. Er komt een tegemoetkoming voor de (eerste nood van de) getroffen ondernemers van € 4.000,00. Dit is een forfaitair bedrag. Er wordt gewerkt aan een overzicht van bedrijven die een beroep op deze compensatieregeling getroffen bedrijven kunnen doen.

Mogelijk stopzetten toeristenbelasting en maatregelen cultuursector

Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. Ook is het Rijk met de cultuursector in overleg om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien dat nodig is.

Toch betalingsmoeilijkheden?

Als een onderneming ondanks alle steunmaatregelen toch in betalingsmoeilijkheden terechtkomt, is het belangrijk dat bestuurders zich realiseren dan hun handelen bij een mogelijk faillissement onder een vergrootglas komt te liggen.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    11 april 2023

    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    Wanneer een onderneming in andere handen overgaat, is het de vraag wat er gebeurt met […]


    Lees meer ›
    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    20 december 2022

    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    Welke kansen biedt het instrument turbo-liquidatie bij een bedrijfsbeëindiging, en welke risico’s zijn er aan […]


    Lees meer ›