Naar welke rechter moet ik bij een zakelijk conflict met een buitenlands bedrijf?

Ondernemingsrecht
Blog
30 december 2015

Naar welke rechter moet een ondernemer als hij een conflict heeft met een buitenlands bedrijf? Een vraag die Jasper van de Graaf, advocaat ondernemingsrecht, nogal eens krijgt. Hij schreef er dit artikel over.

In procedures tussen partijen uit verschillende landen speelt altijd de vraag welke rechter bevoegd is. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een Nederlands bedrijf een procedure moet beginnen tegen een Belgisch bedrijf om haar facturen betaald te krijgen. Moet er dan in Nederland of België worden geprocedeerd?

Binnen de Europese Unie wordt de bevoegdheid van de rechter geregeld in de zogeheten EEX-verordening. Sinds begin dit jaar is een groot aantal wijzigingen in deze Verordening doorgevoerd. Dit heeft grote gevolgen voor de manier van procederen in handelszaken tussen partijen uit verschillende landen. Ik ga in dit blog in op de twee belangrijkste wijzigingen:

  1. Voorkomen van vertragingstrucs;
  2. Erkenning buitenlandse vonnissen.

1. Voorkomen van vertragingstrucs

Tot voor kort konden claims van schuldeisers makkelijk worden gefrustreerd. Laat ik een voorbeeld geven: een Franse en een Duitse onderneming hebben een contract gesloten. Het Franse bedrijf moet onder dit contract 100.000 euro aan het Duitse bedrijf betalen. De partijen hebben in het contract de Duitse rechter aangewezen voor de beslechting van geschillen.

Truc
Het Franse bedrijf kon tot voor kort de claim tot betaling van het Duitse bedrijf frustreren door zelf een procedure tegen het Duitse bedrijf te beginnen, bijvoorbeeld bij een Italiaanse rechter. Onlogisch, maar het kon. Deze Italiaanse rechter moest zich dan eerst over zijn bevoegdheid uitlaten, vóórdat de Duitse rechter met de zaak verder kon.
Het Italiaanse rechtssysteem is erg traag, dus het duurde vaak maanden, zo niet jaren, voordat de Italiaanse rechter zich onbevoegd verklaarde, terwijl eigenlijk al vanaf het begin van de zaak duidelijk was, dat de Italiaanse rechter niet bevoegd was.

Niet meer wachten
Deze procesrechtelijke truc is nu verleden tijd. De Duitse rechter kan zich, op basis van de keuze van partijen in het contract, direct bevoegd verklaren en de zaak inhoudelijk behandelen. Hij hoeft niet meer op het oordeel van de Italiaanse rechter over diens onbevoegdheid te wachten.

Al met al een goede verbetering, omdat hiermee een hoop onnodige vertraging wordt voorkomen.

2. Erkenning buitenlandse vonnissen

Tot begin dit jaar moest een partij die van de rechter een positieve uitspraak had gekregen en dat vonnis op een partij in het buitenland ten uitvoer wilde leggen, eerst toestemming van de rechter in dat land van tenuitvoerlegging vragen. Dit werd de exequaturprocedure genoemd.

Afgeschaft
In de nieuwe EEX-Verordening is de exequaturprocedure afgeschaft en is bepaald dat vonnissen van rechters uit EU-landen binnen alle EU-landen worden erkend. Zo kan een vonnis van een Nederlandse rechter, waarin een partij wordt veroordeeld om een bedrag te betalen, zonder aanvullende procedure, in België ten uitvoer worden gelegd.

Kortom, als de schuldenaar vermogen in België bezit, dan kan daar met een Nederlands vonnis direct beslag op worden gelegd. Ook dit is een goede verbetering. De exequaturprocedure kostte tijd en geld en was in veel gevallen onnodig.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    11 april 2023

    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    Wanneer een onderneming in andere handen overgaat, is het de vraag wat er gebeurt met […]


    Lees meer ›
    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    20 december 2022

    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    Welke kansen biedt het instrument turbo-liquidatie bij een bedrijfsbeëindiging, en welke risico’s zijn er aan […]


    Lees meer ›