Hoewel de overheid er alles aan doet om de gevolgen van de huidige corona-crisis voor ondernemingen te beperken (maatregelen kabinet), is het niet denkbeeldig dat uw onderneming toch in betalingsmoeilijkheden terecht komt. Waar moet u als bestuurder in deze bijzondere tijden aan denken?
Dit wordt relevant als uw onderneming onverhoopt niet aan haar verplichtingen kan voldoen, of als er zelfs een faillissement wordt uitgesproken. Bij een faillissement zal een curator het gedrag van de bestuurders in de periode vóór het faillissement onderzoeken. Het kan gebeuren dat de curator u persoonlijk aansprakelijk houdt voor de schulden van de vennootschap.
Vertrouw niet op oude prognoses, maar pas deze aan!
Belangrijk is dat u zich realiseert dat u niet langer kunt vertrouwen op eerder gemaakte prognoses en begrotingen. Houd deze daarom tegen het licht, en stel deze waar nodig bij. Als uw inkomsten dalen, betekent dit mogelijk dat u ook moet snijden in de uitgaven.
Regel 1 bij dreigende insolventie is immers dat u geen verplichtingen moet aangaan waarvan u weet of behoort te weten dat u deze niet kunt nakomen en waarvoor u ook geen verhaal biedt. Doet u dit toch, kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gehouden. De aangepaste cijfers kunnen ook invloed hebben op uw (bank)financiering, dividenduitkeringen, of zelfs nog de vaststelling van de jaarrekening 2019!
Let op uw debiteurenadministratie
Let in deze tijden ook extra goed op uw debiteurenadministratie. Misschien loopt het nu nog goed, maar als uw klanten in betalingsmoeilijkheden komen, kan ook uw liquiditeit in gevaar komen.
Maak reële plannen
Wanneer uw onderneming in zwaar weer terechtkomt, en u wilt niet zomaar het bijltje er bij neergooien, is het belangrijk dat u een reëel en betrouwbaar reddingsplan maakt. Ik raad u aan zich hierbij te laten adviseren door deskundigen. Leg uw beslissingen hierbij ook goed vast.
Mocht het toch mis gaan, en uw onderneming gaat failliet, moet u de curator aan kunnen tonen welke afwegingen u heeft gemaakt, en dat u een onderbouwde beslissing heeft genomen.
Wanneer u constateert dat het voortzetten van de onderneming de schuldenlast alleen nog maar zal verzwaren, en de verhaalsmogelijkheden voor de crediteuren zal verkleinen, bent u als bestuurder gehouden zelf het faillissement van de onderneming aan te vragen.
Doe tijdig een melding betalingsonmacht en vraag uitstel van betaling aan
Melding betalingsonmacht
Als u de verschuldigde loonbelasting en/of omzetbelasting niet op tijd kunt betalen, doe dan tijdig een melding betalingsonmacht bij de belastingdienst en (indien van toepassing) het bedrijfstakpensioenfonds. Tijdig is binnen 14 dagen nadat betreffende belasting verschuldigd is geworden. Voor de melding kunt u gebruik maken van het formulier in deze link. Indien u deze melding achterwege laat loopt u als bestuurder het risico dat de belastingdienst u persoonlijke aansprakelijk houdt voor de betreffende belastingen.
Uitstel van betaling aanvragen
Een melding betalingsonmacht zorgt er niet voor dat uw onderneming de betreffende belasting niet meer hoeft te betalen. De belastingdienst heeft de mogelijkheden voor het vragen van uitstel van betaling uitgebreid. Wij kunnen u hierbij uiteraard adviseren.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.