Stukgelopen onderhandelingen: wat nu?

Ondernemingsrecht
Blog
30 oktober 2014

Weet u nog? De wedstrijd tussen voetbalclub AZ en de gemeente Alkmaar? Inzet was een nieuw trainingscomplex, maar AZ en de gemeente werden het niet eens over de voorwaarden. Dus besloot AZ uit te wijken naar Zaanstad. Gemeente Alkmaar boos, want de stad wilde AZ stiekem wel binnenboord houden. Maar de rechter gaf AZ in 2014 gelijk (lees hier de uitspraak van de rechter). AZ mocht – juridisch gezien – de onderhandelingen met de gemeente Alkmaar afbreken. Maar waarom mocht AZ dat doen? Hoe kon Alkmaar ‘juridisch buitenspel’ worden gezet?

Spelregels

Wie gaat onderhandelen, mag zich niet uitsluitend door zijn eigen belangen laten leiden. Hij dient ook rekening te houden met de gerechtvaardigde belangen van zijn onderhandelingspartner. Het uitgangspunt bij onderhandelingen is dat deze mogen worden afgebroken, tenzij dit in het concrete geval onaanvaardbaar is. Dat klinkt als ‘het mag, tenzij het niet mag’. Afbreken is bijvoorbeeld onaanvaardbaar als de andere partij het gerechtvaardige vertrouwen heeft opgevat, dat de onderhandelingen zouden resulteren in een contract. Dat kan inderdaad een ‘grijs gebied’ van onuitgesproken verwachtingen opleveren. Eén ding is wettelijk glashelder: worden de onderhandelingen ten onrechte afgebroken, dan kan de teleurgestelde partij in een procedure voortzetting van de onderhandelingen vorderen. Ook kan hij berusten in het afbreken van de onderhandelingen, maar wel een vordering tot schadevergoeding indienen.

Klinkende overwinning AZ

Hoe zat dat bij de wedstrijd AZ tegen Alkmaar? Volgens de rechter hebben de gemeente en AZ afspraken gemaakt die deels concreet waren maar deels ook niet. De formalisering van die afspraken is op het einde gestrand, terwijl er nog géén definitieve overeenstemming was. AZ mocht de onderhandelingen daarom afbreken. De rechter oordeelde verder dat de breuk tussen de gemeente Alkmaar en AZ zodanig definitief is, dat verder onderhandelen zinloos zou zijn, omdat er geen reële kans is op een positief resultaat. AZ hoefde bovendien geen schadevergoeding aan de gemeente te betalen. Kortom, een klinkende overwinning voor AZ.

Bedenk dus goed dat je onderhandelingen niet zomaar mag afbreken. Als je geen goede reden hebt, kun je veroordeeld worden tot voortzetting van de onderhandelingen of zelfs schadevergoeding. Oppassen dus.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    11 april 2023

    Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

    Wanneer een onderneming in andere handen overgaat, is het de vraag wat er gebeurt met […]


    Lees meer ›
    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    20 december 2022

    Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

    Welke kansen biedt het instrument turbo-liquidatie bij een bedrijfsbeëindiging, en welke risico’s zijn er aan […]


    Lees meer ›