“Ze is verliefd geworden op een ander.” Zegt hij beschaamd. Beste vriend van hem. Nooit verwacht. Dacht dat hij hem (enhaar) kon vertrouwen. 2 kinderen. 9 en 13 jaar. Loyaliteit naar de moeder van zijn kinderen? Boosheid over het verraad? Angst voor wat er komen gaat? Alles tegelijk. Dan klaart hij op.“Ik heb een eigen bedrijf. Overgenomen van mijn vader. En gelukkig hebben we huwelijkse voorwaarden dus van het bedrijf blijft ze af!”
Ai. Hoe ga ik dit slechte nieuws brengen? “Wat staat er in uw huwelijkse voorwaarden?” vraag ik.
“Eh, geen idee.”
“Staat er iets over verrekenen?”
“Eh, ja, ‘k geloof het wel ja.”
“Laat eens kijken.”
En ja hoor. Daar liggen ze. De bekende huwelijkse voorwaarden met een zogenaamd ‘periodiek verrekenbeding’. Beide echtgenoten hebben hun eigen inkomen en vermogen. Aan het einde van elk jaar vegen zij het inkomen dat ‘over’ is gebleven op een hoop en verdelen dat. Dat wat ieder krijgt, wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. Klinkt eerlijk.
Rechters zijn al jaren heel streng over deze huwelijkse voorwaarden. Als partijen dit afspreken, dan moeten ze het ook wel doen!
Maar in de praktijk lijkt de romantische kersttijd zich er niet voor te lenen om met je echtgenoot onder de kerstboom over de verrekening van het inkomen te praten. Dus geen hond die het doet (behalve notarissen, advocaten en een handjevol accountants).
Als echtgenoten niet verrekenen, zo staat er vaak in de huwelijkse voorwaarden, dan vervalt het recht op verrekening. Maar daar maakt een rechter meestal korte metten mee. De echtgenoot mét bedrijf, moet dan alsnog over de hele waarde van het bedrijf afrekenen met zijn aanstaande ex… die hem net belazerd heeft met zijn beste vriend en er vandoor gaat met de kinderen.
Dat was dan een erg duur kerstcadeautje.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.