Samenwonen in woonplaats nieuwe liefde
Na een periode alleenstaande ouder te zijn geweest, komt het met regelmaat voor dat er weer ruimte is voor een nieuwe liefde. Vaak krijg ik als advocaat familierecht de vraag of het mogelijk is om samen te gaan wonen op de plek waar deze nieuwe liefde woont. Om zo als het ware een nieuw gezin te kunnen vormen. In dit artikel wil ik daar meer over vertellen.
Achterblijvende ouder
Hoe begrijpelijk die wens ook is, het antwoord op deze vraag hangt van veel factoren af. Het minderjarige kind heeft in de regel ook een andere ouder met wie hij of zij nog met enige regelmaat contact heeft. Bij een verhuizing wordt dit de ‘achterblijvende ouder’ genoemd.
Gezamenlijk gezag
Als beide ouders het gezag uitoefenen over het minderjarige kind, dan moet de achterblijvende ouder toestemming geven voor deze verhuizing. Als het om een serieuze verhuisafstand gaat, is de kans best aanwezig dat de achterblijvende ouder geen toestemming geeft. Er is geen regel wat een ‘serieuze verhuisafstand’ is. U kunt het geschil het beste eerst samen bespreken.
Belangrijke omstandigheden
Komt u er samen niet uit, dan zal de ouder met de wens om te verhuizen vervangende toestemming moet vragen bij de Rechtbank. De Rechtbank neemt dan de volgende omstandigheden in acht bij het nemen van de beslissing:
- de noodzaak om te verhuizen;
- de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid;
- de door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing voor de minderjarige en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren;
- de mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie en overleg;
- de rechten van de andere ouder en de minderjarige op onverminderd contact met elkaar in een vertrouwde omgeving;
- de verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg;
- de frequentie van het contact tussen de minderjarige en de andere ouder voor en na de verhuizing;
- de te overbruggen afstanden;
- de leeftijd van de minderjarige, de mening van de minderjarig en de mate waarin de minderjarige geworteld is in haar omgeving of juist extra gewend is aan verhuizingen;
- de (extra) kosten van de omgang na de verhuizing.
Het is dan ook wel zo eerlijk om hier buiten de rechter ook samen naar te kijken. De ouder bij wie de minderjarige zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft, moet in beginsel de gelegenheid krijgen om met de minderjarige elders een gezinsleven en een toekomst op te bouwen. Zeker wanneer de omstandigheden van het geval na een belangenafweging zoals ik hierboven opsomde een dergelijke beslissing ook rechtvaardigen.
Lees ook:
► De nieuwe liefde van je ex – welke afspraken kun je daar over maken?
Ten slotte
Uiteraard kunnen er nog veel meer redenen zijn om te willen verhuizen. De bovengenoemde omstandigheden worden in elke situatie bekeken. Hebt u hier vragen over, of wilt u advies over uw specifieke persoonlijke omstandigheden, neem gerust contact met mij op.
U kunt mij (of mijn collega’s) bellen via tel. 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.