Is zij vreemdgegaan omdat de relatie voorbij is, of is de relatie voorbij omdat zij vreemdgegaan is?
Hij zit met zijn armen over elkaar in de mediation. Naast hem zijn vrouw. Ik zit tegenover hen als advocaat-mediator.
“Omdat zij is vreemd gegaan met mijn beste vriend!” roept hij boos uit, nadat ik had gevraagd of voor hen duidelijk is waar de wens tot scheiden vandaag komt.
Zij zit er beteuterd bij en kijkt naar haar voeten. “Ja, maar ik ben vreemd gegaan omdat de relatie voorbij was,” geeft zij aan.
Teleurgesteld
Het is een (heel vaak) terugkerende discussie bij een scheiding. Natuurlijk heb je de notoire scharrelaars of de open relaties.
Maar wat we het meest tegenkomen, is een wens tot monogamie, waarbij partners in de loop der jaren toch teleurgesteld raken.
Wel/niet veranderen
We grappen wel eens dat een vrouw met een man trouwt in de hoop dat hij verandert en dat een man met een vrouw trouwt in de hoop dat zij niet verandert. Maar dan blijkt hij niet te veranderen te zijn. En blijkt zij juist wel te veranderen. Hij is niet meer wat zij voor ogen had. En zij is allang niet meer de vrouw op wie hij verliefd werd.
Zolang het over de kinderen gaat lukt het nog wel. Maar daarna is het stil aan tafel…
“Twee stille mensen aan de tafel het is geen gezicht
Ik kan die route niet belopen met me ogen dicht
Je weet precies wat ik ga zeggen, ‘k weet het ook van jou…”
‘Het duurt te lang’ van Davina Michelle in het echt.
Proces van afscheid
Vaak is één van de twee al verder in het proces van afscheid nemen. Keer op keer zijn gesprekken gevoerd. Maar een oplossing is er niet. Dan komt er een fase, in ieder geval voor één van de twee, van verwijdering. Het huwelijk of de relatie wordt als het ware geestelijk afgesloten. Een van de partners staat al met één been buiten. De ander heeft vaak nog niet zo veel in de gaten.
Vanaf dat moment komt de deur op een kier te staan. Op een kier voor nieuwe aandacht.
Opnieuw aantrekkelijk
Die man kijkt naar haar. Wat een heerlijk gevoel om gezien te worden. Weer opnieuw aantrekkelijk gevonden te worden door een ander. Dan is er opeens die collega op het werk, of die oude vriend waar je altijd zo’n ontzettend goede klik mee had. En dan gaat het mis.
Zelden zwart-wit
Vertelt u mij maar. Is de relatie dan ten einde gekomen door de affaire? Of is de affaire ontstaan omdat de relatie ten einde was…
Het leven is zelden zwart-wit.
In zíjn werkelijkheid, heeft zij nooit wat verteld en ging ze opeens vreemd en viel er toen nergens meer over te praten. In háár werkelijkheid, heeft ze keer op keer geprobeerd te praten, maar veranderde er niets en was de relatie al ten einde.
Is het een gelukkige ontwikkeling? Nee, zeker niet. Maar de verliefdheid is vaak de aanleiding om in te zien dat het klaar is en dat een scheiding onvermijdelijk is.
De kip-ei-discussie van de echtscheiding.
Voorkomen?
Wilt u dat voorkomen? Praat dan tijdig met elkaar. Luister naar elkaar. Luister echt naar elkaar. Maak tijd voor elkaar. Ga eens langs bij een relatietherapeut als het nog goed gaat. Want het kan altijd beter.
Maar als het niet meer te lijmen is, dan zullen we hier in de mediation of in het scheidingsproces als eerste over praten. Want de emotie zit dan vaak diep.
Waarom een advocaat?
We krijgen dan nog wel eens de vraag waarom een advocaat zich bezig houdt met dit soort onderwerpen. Moet een advocaat niet ‘gewoon het juridische stuk’ regelen? Juist om bij dat juridische stuk te komen, moet er emotioneel rust zijn. Het is vrijwel onmogelijk om een goede zorgregeling voor de kinderen te maken als de ouders elkaar in de haren vliegen. Als er veel boosheid tussen de ouders is, komen we niet verder in het juridische proces. Dus ook voor de advocaat-mediator is dit een belangrijk onderwerp.
Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.