← Terug

Ongeval met luchtballon

Letselschade

Een romantisch idee, opstijgen met een heteluchtballon en vanaf grote hoogte neerkijken op die piepkleine wereld beneden u. Maar wat als het mis gaat? Wie is aansprakelijk bij letsel door ballonvaart?


Ongeval met heteluchtballon

Ongevallen met heteluchtballonnen komen voor. Dan staan er dit soort koppen in de krant:

  • ‘Gewonden bij ballonvaart die eindigde in Gooimeer’
  • ‘Paard gewond na noodlanding luchtballon in weiland’
  • ‘Breuk in touw oorzaak ongeval met luchtballon’
  • ‘Vier gewonden bij noodlanding luchtballon in buurtschap Zeijerveld’

Veilig landen

Met een hete luchtballon is de ballonvaarder afhankelijk van de windrichting en de windsnelheid. Voorafgaand aan de ballonvaart is het noodzakelijk dat de ballonvaarder het weerbericht goed bestudeert en de juiste startplaats kiest. Hij moet ook goed inschatten waar hij de ballon veilig kan laten landen.


Wie is aansprakelijk als u letsel oploopt tijdens een ballonvaart?

De wet bepaalt dat de vervoerder aansprakelijk is voor letsel van de passagier, als het ongeval plaatsvond aan boord van het luchtvaartuig, bij het aan boord gaan of bij het verlaten ervan (titel 8:18 van het Burgerlijk Wetboek, artikel 8:1393 BW). De vervoerder komt niet makkelijk onder de aansprakelijkheid uit. Hij kan zich verweren door te zeggen dat het de eigen schuld was van de passagier, maar dan moet er wel iets heel bijzonders aan de hand zijn. Of hij kan proberen te bewijzen dat er geen zorgplicht op hem rustte of dat hij zijn zorgplicht niet heeft geschonden. Ook dat zal niet zo makkelijk zijn.
De vervoerder is dus al snel aansprakelijk.


Bedrijfsuitje

Ballonvaarten worden soms georganiseerd als bedrijfsuitje. Als een werknemer daarbij letsel oploopt, kan hij mogelijk zijn schade ook verhalen op zijn werkgever.

U kunt nog meer lezen via deze link.


Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
    Laat onze specialisten u helpen